«Συμμαχία» Τσίπρα-Σοάρες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Πόρτο το απόγευμα του Σαββάτου και, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε η Κουμουνδούρου, ο Μάριο Σοάρες διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως θα τον βοηθήσει όσο μπορεί. Μάλιστα, ο Σοάρες εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα και, όταν ο Αλέξης Τσίπρας

επισήμανε πως «θα χρειαστούμε συμμαχίες», ο ιστορικός πρόεδρος της Πορτογαλίας συμφώνησε πως είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, «για να απελευθερωθούμε, από τη λιτότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μπορείτε να υπολογίζετε σʼ εμένα», διαβεβαίωσε ο Μάριο Σοάρες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για τον σκοπό αυτό».

Ο Μάριο Σοάρες, μάλιστα, τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως τον παρακολουθεί και τον εκτιμά ιδιαίτερα, ενώ του αποκάλυψε πως την περασμένη Παρασκευή, που συνάντησε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, τον ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε να δώσει «θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς» στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ιστορικός πρόεδρος της Πορτογαλίας ανέφερε ιστορίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Σαντιάγο Καρίγιο, όταν ήταν όλοι εξόριστοι από τις δικτακτορίες των χωρών τους και προέβη σε έναν ιστορικό παραλληλισμό, λέγοντας πως όπως το ’74 η Πορτογαλία ήταν η πρώτη υποψήφια χώρα για να καταρρεύσουν οι δικτατορίες στην Ευρώπη, έτσι και τώρα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, μπορεί να καταρρεύσει η λιτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα