Συλλήψεις για εμπόριο ωαρίων και φαρμάκων εξωσωματικής

Οι υπεύθυνοι της κλινικής έδιναν αμοιβή 1.000 ευρώ σε αλλοδαπές ώστε να τους παίρνουν ωάρια και στη συνέχεια διακινούσαν τα ωάρια σε γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής, Δ. Γεωργατζής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ανάμεσα στους πελάτες του ιατρικού κέντρου βρίσκονται και γυναίκες από χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως

«ιατρικό παράδεισο».

Αναφορικά με την υπόθεση της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε επιπλέον ότι οι υπεύθυνοι της κλινικής εισήγαν από την Τουρκία φάρμακα που χορηγούσαν σε όσες γυναίκες υποβάλλονταν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι απομιμήσεις επώνυμων φαρμάκων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι γιατροί της υπό έρευνα κλινικής είχαν από τον Οκτώβριο του 2012 εισαγάγει περίπου 1.000 λαθραία σκευάσματα, πολλά από τα οποία είχαν χορηγήσει σε ενέσιμη μορφή στις υποψήφιες δότριες ωαρίων.

Τέσσερις φαρμακαποθήκες και 250 φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα φέρονται, από την έρευνα του ΣΔΟΕ, να εμπλέκονται σε απάτη αξίας έως και 20 εκατ. ευρώ με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό. Αφορμή για την έρευνα του ΣΔΟΕ που διήρκεσε 6 μήνες στάθηκαν τα ευρήματα ελέγχου σε φαρμακαποθήκη της Τρίπολης. Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Φλωράτος, είχε προκύψει ότι συνταγογραφούνταν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων που, αντί να διατίθενται σε αρρώστους, εξάγονταν σε χώρες της Ε.Ε., όπου πωλούνταν σε υψηλότερη τιμή.

Συνολικά, συνελήφθησαν 11 άτομα ηλικίας 36 έως 60 ετών. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα, 51 και 58 ετών, κατηγορούμενα για πλαστογραφία. Κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην κλινική της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν 340 παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και 50.000 ευρώ σε μετρητά. Η αξία του συνόλου των φαρμάκων που κατασχέθηκαν στις κοινές έρευνες ΕΛ.ΑΣ. και ΣΔΟΕ υπολογίζεται σε 135.000 ευρώ. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα