Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους Τούρκους διαδηλωτές

20:31 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την τουρκική πρεσβεία, στην συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης, αλλά αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν παραταχθεί από νωρίς στο σημείο, τους σταμάτησαν στην αρχή της Βασ. Γεωργίου Β’.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με συνθήματα στα ελληνικά όπως «Αλληλεγγύη στον λαό της Τουρκίας», «Έλληνες και Τούρκοι, εργάτες ενωμένοι» και φώναζαν συνθήματα στην τουρκική γλώσσα, καλώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να

παραιτηθεί. Ζήτησαν επίσης να θυροκολλήσουν ψήφισμα, αλλά οι αστυνομικοί δεν τους το επέτρεψαν.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Τουρκικό λαό» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και κατήγγειλε το γεγονός που η Ελληνική Αστυνομία εμπόδισε την θυροκόλληση ψηφίσματος στην τουρκική πρεσβεία, από αντιπροσωπεία των διαδηλωτών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι οργανώσεων Τούρκων και Κούρδων μεταναστών.

Αντίστοιχη συγκέντρωση συμπαράστασης διοργανώθηκε και από το KKE, και το ΚΚ Τουρκίας (ΚΚΤ)μπροστά από το Πολεμικό Μουσείο στις 7 μ.μ. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολεμικό Μουσείο, κατευθύνθηκε προς την αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις πρεσβεία της Τουρκίας και εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος.

Στη διάρκεια παραμονής της πορείας πλησίον της πρεσβείας της Τουρκίας ζητήθηκε η μετάβαση αντιπροσωπείας προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την καταστολή εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο εκ μέρους της πρεσβείας το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Στην αρχή της συγκέντρωσης ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός απήγγειλε ποίημα του επαναστάτη κομμουνιστή, Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονταν τρία πανό, εκ των οποίων το ένα έγραφε «Καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα γραφεία του ΚΚΤ», ενώ τα άλλα δύο έγραφαν «Αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό που αγωνίζεται, αλληλεγγύη στο ΚΚΤ» στα τούρκικα και στα αγγλικά αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα