«Σβήνουν-γράφουν» το πολυνομοσχέδιο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το κείμενο που διανεμήθηκε μέσω του υπουργείου Οικονομικών προβλεπόταν η αύξηση ωρών διδασκαλίας και για τους δασκάλους στα δημοτικά, μετά από παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, αυτό αναμένεται να αλλάξει!

Έτσι και αλλιώς το νομοσχέδιο πέρα από τα όσα προβλέπει για το «χαράτσι» στα ακίνητα, τις δόσεις προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τους δημοσίους υπαλλήλους, επιχειρεί μια σειρά από παρεμβάσεις σχεδόν σε ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

- Στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις

για την πλήρη απελευθέρωση στην αγορά προψημένου ψωμιού (bake-off) Δηλαδή, επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε ισόγειους ή άλλους χώρους που πληρούν τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού. Αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων, των περιπτέρων και των καταστημάτων ψιλικών.

- Μέχρι και το 42% επί του τζίρου φτάνει η εισφορά για τα νέα φωτοβολταϊκά, που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως την Κυριακή.

- Με άλλη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται κάθε δυνατότητα μεταβίβασης άδειας επαγγελματία πωλητή σε λαϊκή αγορά. Μεταβίβαση της άδειας μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση θανάτου, ή ανίατης ασθένειας, ή μόνιμης αναπηρίας του δικαιούχου, με μεταβίβαση εντός εξαμήνου στον ή την σύζυγο ή σε ένα παιδί. Επίσης ορίζεται ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες θα διατηρηθούν ως το τέλος Οκτωβρίου 2014 και θα εκδοθούν νέες με τριετή διάρκεια.

- Αυξάνεται κατά δύο ώρες η διδασκαλία των καθηγητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δεδομένου ότι αναμένεται να «σβηστεί» η πρόβλεψη και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση) από τη νέα χρονιά.

- Σύμφωνα με τις διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, στις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, η προθεσμία πληρωμής δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τις εξήντα ημέρες.

Το νομοσχέδιο «σκούπα» θα πρέπει να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές μέχρι και την Κυριακή, δεδομένου ότι την Μεγάλη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο δεν αποκλείεται να εγκρίνει την …καθυστερούμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα