Στους 302 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα

Ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, καθώς δύτες εξακολουθούν να ερευνούν για σορούς στο ναυάγιο. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέξει τις σορούς 210 ανδρών, 83 γυναικών και 9 παιδιών.

Λέτα: Συνεργασία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέφερε ότι «κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Αύγουστο συζήτησε σε βάθος το θέμα με την ελληνική

κυβέρνηση, η οποία και θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, για μια από κοινού δράση».

Ο κ. Λέτα τόνισε ότι «το μεταναστευτικό πρέπει να μετατραπεί σε κύριο θέμα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου».

Ο Μπαρόζο που αποδοκιμάστηκε έντονα στη Λαμπεντούζα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό ναυάγιο της Πέμπτης, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Λαμπεντούζα».

«Το ιταλικό αυτό πρόβλημα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημείωσε ο Μπαρόζο, κατά τον οποίο «η αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένη».Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, όπως η δημιουργία της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων Frontex, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

«Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Βουλγαρία, οι οποίες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική, όλης της Ευρώπης, για την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως είναι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, αυτές οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την παροχή ασύλου, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα