ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

20:00 9/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Διαρροές μιλούν ακόμη και για εκταμίευση 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της Ισπανίας, αλλά βασικός όρος τίθεται η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Βέβαια, άλλη πηγή διέρρευσε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν από την κυβέρνηση Ραχόι να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της σε αντάλλαγμα για μια βοήθεια για τις τράπεζές της.

Ωστόσο,

βουβή στέκει μέχρι στιγμής η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες. Προς το παρόν, η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλλει επισήμως αίτημα για βοήθεια, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το περίγραμμα ενός τέτοιου σχεδίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Πέμπτη την ισπανική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε BBB, την ίδια στιγμή, που το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρ’ όλα αυτά, στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των ‘σοκ’ που ίσως υποστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα