Στο μικροσκόπιο της τρόικα τα έσοδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Άσους έβγαζε από το μανίκι του το οικονομικό επιτελείο στις συνομιλίες που είχε με τους Πολ Τόμσεν και Ματίας Μόρς, δεδομένης της απουσίας τους Κλάους Μαζούχ: Τα κέρματα που εκτόξευσε πολίτης κατά την άφιξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, φαίνεται πως «αυγάτισαν» και ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους

πιστωτές ανακάλυψε στα… κρατικά Ταμεία περισσότερα έσοδα από όσα περίμενε.

Τρία «χαρτιά» έριξε η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν φτάνει στα δυσθεώρητα ύψη που το υπολογίζουν.

Έκπληξη προκάλεσαν στους Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς τα στοιχεία που έβγαλε αιφνιδιαστικά από το συρτάρι του ο Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία των εσόδων: Όπως τους έγινε γνωστό τον Οκτώβριο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% και διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά μήνας που συμβαίνει αυτό και έτσι στο 10μηνο τα συνολικά φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο «βέλος» στην ελληνική φαρέτρα επιχειρημάτων είναι το νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων –με το οποίο επιδιώκεται να προκύψουν έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ- που αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα συζήτησης στο τετ-α-τετ της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το απόγευμα.

Το καλύτερο όμως «δώρο» το έδωσε στην κυβέρνηση η ίδια η Κομισιόν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της: Όπως γνωστοποιήθηκε και στην τρόικα, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8% του ΑΕΠ το 2014 (αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%) και για ανάπτυξη 2,9% το 2015. Το οικονομικό επιτελείο τόνισε ότι υπό το πρίσμα αυτών των ευοίωνων εκτιμήσεων είναι ακόμα σημαντικότερο να μην τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική ανάκαμψης.

Όλα τα παραπάνω θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, η οποία θα συνεκτιμήσει και την πρόβλεψη πως από τη βελτίωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έδειξαν τα «δόντια» τους για τις καθυστερήσεις σε τρία μέτωπα: (α) το νέο πλαίσιο φορολογίας των ακινήτων, (β) την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και (γ) τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι εξετάζονται δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές και βελτιώσεις.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανακινήσει εκ νέου το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική έκβαση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επισημανθεί στην τρόικα ότι η συνολική υστέρηση από τις εισπράξεις έμμεσων φόρων στα καύσιμα αγγίζει τα 700-800 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα