Στο ευρώ με αμφιβολίες οι Λετονοί

16:27 2/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βάλντις Ντομπρόφσκις «υποδέχθηκε» μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου τη νέα χρονιά, κρατώντας πρώτος στα χέρια του ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, από ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών στη Ρίγα.

Όπως δήλωσε, «το 2014 είναι μία ιστορική χρονιά για τη Λετονία. Η είσοδος της χώρας ως 18ου μέλους στην Ευρωζώνη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της χώρας. Η εξέλιξη αυτή ξεκίνησε ήδη πριν από 10 χρόνια, όταν η Λετονία εντάχθηκε στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον επίτροπο της Λετονίας στην ΕΕ,

Άντρις Πίελμπαγκς, το ευρώ αποτελεί «εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη» της χώρας.

Η είσοδος της Λετονίας στην Ευρωζώνη εν μέσω της βαρύτατης κρίσης χρέους- ειδικά στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας- είναι ένα ευπρόσδεκτο πολιτικό μήνυμα για τις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη Λετονία, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη, η οποία παραμένει σταθερή, ελκυστική και ανοιχτή σε νέα μέλη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η πλειοψηφία των Λετονών δεν ήθελε το ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λετονία εκπλήρωσε τους όρους ένταξης στο ευρώ, εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, ενώ η κυβέρνησή της θεωρείται υπέρμαχος της γερμανικής πολιτικής σταθεροποίησης. Σύμφωνα μάλιστα με το λετονό πρωθυπουργό, η χώρα του θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μετά την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Όσο για το τάιμινγκ της ένταξης της Λετονίας στην Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντρις Βιλκς, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία: «Νομίζω ότι είναι ακριβώς η σωστή στιγμή. Η Ευρώπη έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα είδος θετικής εξέλιξης».

Ωστόσο, το αίσθημα ευφορίας στη Ρίγα και τις Βρυξέλλες δεν συμμερίζονται και οι πολίτες. Σε τελευταίες δημοσκοπήσεις –λίγο πριν το κλείσιμο του 2013- η πλειοψηφία των Λετονών δεν ήθελαν να αποχωριστούν το Λατ, φοβούμενοι ότι η αντικατάσταση του εθνικού τους νομίσματος συνεπάγεται απώλεια μέρους της εθνικής τους ταυτότητας, αλλά κυρίως καταλύτη για σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα