Στο αρχείο η τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά κλείνει η δικαστική διερεύνηση των τυχόν ευθυνών ανδρών του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό ναυάγιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014. Το πλοιάριο των μεταναστών από το Αφγανιστάν και τη Συρία ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού για βοήθεια, στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους.

«Παρά τις αναφορές εκπροσώπων του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, που ήρθαν σε επαφή με τους επιζώντες την επόμενη ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό, και παρά τις καταγγελίες, που είχαν γίνει με δημόσιες δηλώσεις των επιζώντων γονέων και επαναλήφθηκαν με τις καταθέσεις τους ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με πρωτοφανή για το στάδιο αυτό της διαδικασίας υιοθέτηση όλων των υπερασπιστικών ισχυρισμών των εμπλεκόμενων λιμενικών υπαλλήλων και με αξιολόγηση ως πλέον πειστικών των καταθέσεων των επιζώντων που είχαν δοθεί αρχικά ενώπιον του Λιμεναρχείου Λέρου, για τη λήψη των οποίων όμως διατάχθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης λόγω της χρησιμοποίησης διερμηνέων οι οποίοι δεν ομιλούσαν την γλώσσα των εξετασθέντων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα