Στο 4,75% έπεσε το επιτόκιο

Για πενταετές ομόλογο η Αθήνα είχε βγει στις αγορές τελευταία φορά τον Ιανουάρο του 2010 δανειζόμενη τότε με επιτόκιο 6,1%. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη σημερινή έκδοση του ομολόγου έφτασε το 90%.

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες

και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Εξάλλου χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δηλώσει ότι η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφρασή του «θα γκρεμιστούν κι άλλο». Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η προχθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων είχε επιτόκιο 3,01%), ενώ καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.

Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δανεισμός 3 δισ. ευρώ - Άνοιξε κι έκλεισε το βιβλίο προσφορών

Keywords
Τυχαία Θέματα