Στις ελληνικές καλένδες το νέο σχέδιο αντικειμενικών αξιών

Και αυτό διότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες έτσι ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό άνω των 3,9 δισ. ευρώ τόσο στον προϋπολογισμό του 2014 όσο και στους επόμενους. Στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια. Με το νέο σύστημα θα αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές πώλησης με στοιχεία που θα λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών από τα συμβολαιογραφεία και την Τράπεζα

της Ελλάδος. Αντίστοιχα, θα αναπροσαρμόζονται οι φόροι των ακινήτων κάθε έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από το 211 προσεγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι εισπράξεις του 2014). Μάλιστα, το ποσό αυτό αφορά στους φόρους που έχουν εισπραχθεί ή αναμένεται να εισπραχθούν και όχι στους φόρους που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, για να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο τα έτη 2011 – 2013 ποσό ύψους 7 δισ., είχε επιβάλει φόρους ύψους 8,75 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν 1,75 δισ. τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των φόρων στα ακίνητα από το 2011 μέχρι σήμερα είχε έκτακτο χαρακτήρα. Είχαν επιβληθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και πλέον έχουν μονιμοποιηθεί. Και αυτό διότι οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν αφενός να προχωρήσουν στη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, αφετέρου να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και τα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη.

Keywords
Τυχαία Θέματα