ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Δυνατές μουσικές ταινίες, ταινίες-φαβορί για την Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, η συνέχεια των πετυχημένων αφιερωμάτων μας και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πρεμιέρες, καθώς το φεστιβάλ μπαίνει στο τελευταίο τετραήμερό του.

 Της Χαράς Ιωάννου

 Ο κινηματογράφος Δαναός αφιερώνεται στους επαναστάτες την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Από τη μια, ο «Άι Γουεϊγουέι: Πάντα Μαχητής» (17:00, Δαναός 1), ο μεγαλύτερος Κινέζος καλλιτέχνης, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τη βαρβαρότητα πίσω από την δημοκρατική επίφαση της κινεζικής εξουσίας. Υψώνει το μεσαίο δάχτυλό του μπροστά στο Ολυμπιακό

Στάδιο του Πεκίνου, κατακεραυνώνει την υποκρισία των αρχών και υπομένει τις συνέπειες: το στούντιό του κατεδαφίζεται, το μπλογκ του λογοκρίνεται ενώ υπομένει και σωματική βία. Η αφοσίωσή του, όμως, στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την ελευθερία έκφρασης θα σας εμπνεύσει.

Η συνέχεια είναι ελληνική αλλά εξίσου επαναστατική: το «Spitfire: Back to Zero» (19:15, Δαναός 1) αφοσιώνει 85 λεπτά στην σημαντικότερη χέβι μέταλ μπάντα της χώρας μας, που αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο της δίσκο, είδε τον τραγουδιστή της να τραυματίζεται βαριά σε τροχαίο. Τώρα βρίσκονται όλοι μαζί και πάλι για μια συνάντηση με αναπάντεχα αποτελέσματα, στο ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ρίγα που λαμβάνει μέρος στο μουσικό διαγωνιστικό τμήμα.

Το «Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» (21:15, Δαναός 1), από την άλλη, μιλάει για την απόλυτη ροκ εν ρολ φιγούρα που έζησε έντονα, έγραψε οριακά ποιήματα και έφυγε εξίσου ξαφνικά και ασυμβίβαστα. Το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι ένα ντοκουμέντο αντάξιο της προσωπικότητάς της. Είδωλο της μουσικής, ο ‘Κλοκλό’, ο Γάλλος Έλβις Πρίσλεϊ Κλοντ Φρανσουά είναι στο κέντρο της ιστορίας του «My Way» (23:00, Δαναός 1), μιας κινηματογραφικής βιογραφίας που ακολουθεί την ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή ως τον τραγικό θανατό του.

Ο Δαναός 2 φιλοξενεί την πρεμιέρα του «Wild and Precious» (19:00, Δαναός 2) του Μπιλ Μουσούλη, για την ταραγμένη Αθήνα τού σήμερα και το πώς την βιώνει ένας Ιταλός φωτογράφος, αλλά και ταινίες από τα αφιερώματα του φεστιβάλ στο στούντιο Nikkatsu και το Camp.

Η μέρα στην Odeon Όπερα 1 & 2 ξεκινά με διαγωνιστικό τμήμα, το υπέροχο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κριστίνα Νικόλοβα, «Αγάπη, Πίστη και Ουίσκι» (18:30, Odeon Όπερα 1) και την ιστορία μιας γυναίκας που ταλαντεύεται ανάμεσα στη σιγουριά και το πάθος, το ασφαλές μέλλον και την καταραμένη αγάπη, όταν καλείται να κάνει τις επιλογές της για το μέλλον, και διαθέτει την οξύμωρη ικανότητα να σου βουρκώνει τα μάτια και ακριβώς μετά να σχηματίζει ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Κυρίως, όμως, στέκεται εκεί για να σου υπενθυμίσει ότι όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών και πως, ακόμα και όταν αυτές αποδεικνύονται λανθασμένες, τότε με λίγη πίστη, αγάπη και ουίσκι (ανεξαρτήτως σειράς) όλα μπορούν να γίνουν λίγο πιο ανεκτά. Στη δεύτερη αίθουσα παίζεται σε επανάληψη το «Teddy Bear» (20:00, Odeon Όπερα 2) – η ιστορία του αγαθού γίγαντα που προσπαθεί να βρει τ

Keywords
Τυχαία Θέματα