Στην τελική ευθεία η ενοποίηση της Probank

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Probank στον Όμιλο Εθνικής Τράπεζας και όλα θα λειτουργούν μέσω του συστήματος της Εθνικής.

Από τα 112 καταστήματα που διαθέτει η Probank θα διατηρηθούν τα 34, που θα λειτουργούν με τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της Εθνικής ενώ τα υπόλοιπα 78 είτε θα συγχωνευθούν με υπάρχοντα καταστήματα της ΕΤΕ

είτε θα διακόψουν την λειτουργία τους. Μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης ο όμιλος θα διαθέτει στην εγχώρια αγορά 550 καταστήματα. Σε ότι αφορά το προσωπικό πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά με αντικειμενικές διαδικασίες θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό της πρώην Probank.

Στόχος της Εθνικής είναι να αξιοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση της Probank στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να εκμεταλλευτεί τη σχετική τεχνογνωσία και τις δομές που έχει δημιουργήσει η Probank στην εξυπηρέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας έφτανε τα 2,44 δισ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν το 90% αφορούσε χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η διάσπαση της Probank σε καλό και κακό κομμάτι, και το υγιές τμήματα αποκτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα. Με την απόφαση της ΤτΕ η άδεια της ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, με εκκαθαριστεί την εταιρεία PwC Business Solutions. Αναλυτικά η ΕΤΕ απέκτησε στοιχεία ενεργητικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια και 3,2 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού εκ των οποίων 3,1 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις.

Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης Τουρκολιά είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας (Core Tier 1) διαμορφώθηκε στο 9,2% ενώ στόχος της διοίκησης είναι -μέσω σειράς πρωτοβουλιών- σύντομα να ξεπεράσει αισθητά το 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα