Στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η «επόμενη μέρα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινώσει ο Φώτης Κουβέλης τη διεξαγωγή του δεύτερου Συνεδρίου του κόμματος, τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς ο ίδιος θέλει το κόμμα να τα δει όλα απ’ την αρχή και να ανακαθορίσει τη στρατηγική του με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2014. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα αναγγείλει την αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές, αλλά

και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και του «δημοκρατικού σοσιαλισμού». Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο Φώτης Κουβέλης συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σταύρος Μπένος και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ μένει να φανεί αν η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση θα δυσκολέψει την προσέλκυση τέτοιων στελεχών από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Τριγμοί, εντάσεις, διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπεται ανέφελη, καθώς παραμένουν ισχυρές οι εσωκομματικές αναταράξεις για την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, τουλάχιστον 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα καταθέσουν χωριστό κείμενο, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μεταξύ των εν λόγω στελεχών θα βρίσκονται, προφανώς, και όσοι (Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Ντόρα Τσικαρδάνη, Μάνος Ματσαγγάνης) καταψήφισαν την εισήγηση Κουβέλη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έλαβε χώρα αμέσως μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όταν επήλθε και το οριστικό ρήγμα στη σχέση Σαμαρά-Κουβέλη.

Παράλληλα, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα ασκηθούν πιέσεις και από στελέχη που εν τέλει τον στήριξαν, παρά τη διαφωνία τους. Κατά πληροφορίες, οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης κ.α. θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ «να μην ακυρώσει το μεγάλο βήμα που κάναμε όλοι μαζί πέρυσι τον Ιούνιο» και να συνεχίζει να προσφέρει «κριτική στήριξη» στην κυβέρνηση, αλλά και θετική ψήφο στη Βουλή σε όλα τα νομοσχέδια που θα αφορούν μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα συνδέονται με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα