ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΝΑ Ο ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

Απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχθηκε για απροθυμία συμβολής στην εξασφάλιση των 11,7 δισ του νέου μεσοπρόθεσμου δίδει το επιτελείου του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά το χθεσινό μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας. Πληροφορίες και για παρέμβαση από το Μαξίμου.

Εμφανίστηκε, κατά κάποιους κύκλους, ως ο πλέον απρόθυμος υπουργός καθώς του αποδόθηκε ότι αντί 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρότεινε να συνεισφέρει στην προσπάθεια μόλις κατά 100 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, οι συνεργάτες του οποίου περνούν στην αντεπίθεση, ενώ κατά πληροφορίες

η χθεσινή εικόνα αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν αποκλείεται να παρέμβει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ποιά 100 εκατομμύρια; Ο προϋπολογισμός μας είναι μόλις 37 εκατ. Ευρώ». Με αυτή τη φράση απαντούν στελέχη του υπουργείου στο πρώτο σκέλος της… διαρροής, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν συμπεριληφθούν και οι οικονομικά αυτοτελείς ανεξάρτητες αρχές το σχετικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ. Άρα, σε ότι αφορά «τα του οίκου του» είναι προφανές ότι περικοπές 100 εκατ. δεν θα μπορούσαν να ζητούνται.

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν με νόημα, ότι ως προς το στόχο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (περιορισμός δομών υπουργείων, συγχωνεύσεις – καταργήσεις υπηρεσιών, εξοικονόμηση 30% λειτουργικού κόστους) η επιτυχία του εγχειρήματος, τη διαχείριση και εποπτεία του οποίου έχει το Υπουργείου, δεν εξαρτάται παρά από την αποτελεσματικότητα των… υπολοίπων υπουργείων.

Οι αναγκαίες εξοικονομήσεις (που το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι πρέπει να ανέλθουν στα 2 δισ. Ευρώ) μπορούν να επιτευχθούν μόνο με δραστικές αποφάσεις στα καθ’ ύλην αρμοδία υπουργεία, με γνώμονα τις επιμέρους αναγκες και δυνατότητες. «Μπορεί να αποφασίσει το ΥΔΜΗΔ, για παράδειγμα, ποιές υποδομές και μονάδες πρέπει να κλείσουν το ΥΠΕΘΑ, ή το ΥΠΕΞ, ή το Παιδείας;» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, υπογραμμίζοντας πώς μόνον «έτσι εξοικονομούνται δυο δισ. ευρώ,  και όχι βέβαια απλά με συγχωνεύσεις υποστηρικτικών διοικητικών υπηρεσιών,  κατάργηση τμημάτων ή  μείωση ενοικίων ή αναλωσίμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα