Στην Invel το 66% της Πανγαία έναντι 650 εκατ. ευρώ

Τριγμούς προκάλεσε στο ΤΧΣ η συμφωνία της Εθνικής για την πώληση του 66% της Πανγαία στην Invel Real Estate. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η παραίτηση του μη εκτελεστικού μέλους του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου κ. Αντρέα Μπερούτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπερούτσος διαφώνησε για τους όρους της συμφωνίας.

Είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας διαχειρίσεως ακινήτων Εθνική Πανγαία από την εταιρεία

private equity, Invel Real Estate II BV καθώς η συναλλαγή έχει λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Invel θα αποκτήσει το 66% της Πανγαίας έναντι 650 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 160 εκατ. ευρώ θα είναι μετρητά, τα 60 εκατ. ευρώ εισφορά σε είδος (ακίνητα της Invel), ενώ τα υπόλοιπα 420 εκατ. θα χρηματοδοτηθούν με δάνειο που θα χορηγήσει η ΕΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η δανειοδότηση της Invel από την Εθνική ήταν το θέμα που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ωστόσο στελέχη της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στη συναλλαγή τονίζοντας ότι πολλές ανάλογες συμφωνίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη. Προσθέτουν ότι η συναλλαγή έχει εγκριθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση ώστε η συμφωνία να ευθυγραμμιστεί με όλες τις απαιτήσεις των αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές των όρων συναλλαγής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινή», η Κομισιόν ζήτησε από την Εθνική να μη συμμετέχει ως χρηματοδότρια σε άλλες κινήσεις της Πανγαίας, κάτι που ασφαλώς έγινε δεκτό. Επιπλέον, η ΤτΕ ζήτησε το μέρος του τιμήματος της συναλλαγής που καλύφθηκε με δανεισμό να μην προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια της ΕΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την δομή της συναλλαγής, καθώς το 65% του τιμήματος αφορά δάνειο που θα χορηγήσει η ΕΤΕ, στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ασυνήθιστο σημείο ενώ πολλές ανάλογες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη. Οπως σημειώνουν, τον περασμένο Μάιο η National Asset Management Agency (NAMA), η bad bank που δημιουργήθηκε στην Ιρλανδία, προχώρησε στην πώληση του 80% του χαρτοφυλακίου δανείων που καλύπτεται από ακίνητα έναντι 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 320 εκατ. ευρώ (40%) τα κατέβαλε ο επενδυτής και τα υπόλοιπα 480 εκατ. ευρώ (60%) του τιμήματος καλύφθηκαν με δάνειο που χορήγησε η NAMA. Αντίστοιχης δομής συναλλαγές έχουν πραγματοποιήσει και άλλες τράπεζες, όπως η RBS, που πούλησε δάνεια με εγγύηση ακινήτων ύψους 1 δισ. λιρών το 2011 (όντας υπό κρατικό έλεγχο) και το 58% της αξίας καλύφθηκε με δάνειο που χορήγησε η RBS στον επενδυτή (Blackstone).

Στελέχη της ΕΤΕ, υπογραμμίζουν ότι τα οφέλη για την Εθνική είναι πολλαπλά. Ποσό 230 εκατ. ευρώ θα προσμετρηθεί στα ίδια κεφάλαια, βελτιώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 40 μονάδες βάσης, σε 9,6% από 9,2%, που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Η Εθνική απελευθερώνει ακόμη περισσότερα κεφάλαια, καθώς τα 650 εκατ. ευρώ (μέρος της αποτίμησης της Πανγαίας) βαρύνονταν –βάσει Βασιλείας– με μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις απ’ ό,τι απαιτείται για τα 420 εκατ. ως δάνειο. Τέλος, η διοίκηση της Εθνικής φέρνει στην Ελλάδα, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, έναν μεγάλο ξένο επενδυτή ο οποίος έχει σχεδιάσει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα