Στη Βουλή η μάχη για τον νέο Δικηγορικό Κώδικα

Εκτός από τις αλλαγές αυτές ο νέος Κώδικας που αποτελεί τον χάρτη ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος μετά από τις αντιδράσεις και των δικηγόρων προωθείται και με άλλες αλλαγές ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις. Ήδη οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει αποχή από τα καθήκοντά τους για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

* Ο νέος Κώδικας κατοχυρώνει κατώτατα επίπεδα αποδοχών για τους έμμισθους δικηγόρους, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα με ανάλογα επιστημονικά προσόντα.

* Αναγνωρίζεται

επίσημα η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των ταμείων των δικηγόρων, σε περίπτωση αύξησης των νόμιμων αμοιβών που καθιερώνονται με το νέο Κώδικα.

* Εξασφαλίζεται η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων και η εφαρμογή του ελληνικού δικαίου σε υποθέσεις αγωγών κακοδικίας κατά δικηγόρων που ασκούν δικηγορία στη χώρα μας.

* Έγινε δεκτό το αίτημα των ασκούμενων δικηγόρων να επιτρέπεται πλέον η άσκησή τους να γίνεται στο πλευρό δικαστών και εισαγγελέων. Επίσης, έγινε δεκτή η συμμετοχή εκπροσώπων των ενώσεων ασκούμενων και νέων δικηγόρων στις ειδικές επιτροπές εποπτείας της άσκησης που θα συσταθούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

* Δωρεάν Παροχή νομικών υπηρεσιών από τους δικηγόρους σε όσους στερούνται οικονομικής δυνατότητας να υπερασπισθούν τον εαυτό τους ενώπιον δικαστηρίων ή οιασδήποτε Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα