Σταθερά αισιόδοξος ο Προβόπουλος

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, ο Γιώργος Προβόπουλος παραδέχτηκε ότι η ύφεση είναι «ιστορικά πρωτοφανής για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης, με σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνον στα εισοδήματα, αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή».

Επιχείρησε όμως να παρουσιάσει το… ποτήρι ως μισογεμάτο, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάκτηση

του 72% της απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009.

«Παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σημαντικούς τομείς είναι απτή και μετρήσιμη. Παρά τους κινδύνους και τη συνεχιζόμενη ύφεση, η οικονομία αλλάζει», είπε.

Έθεσε ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη την άρση της αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, την ολοκλήρωση ενός εθνικού σχεδίου για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισε ότι το Μνημόνιο δεν αρκεί, καθώς προβλέπει μόνο «τις ελάχιστες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως: Η επιτάχυνση απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης με απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και η υιοθέτηση σταθερού φορολογικού καθεστώτος.

Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι «συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους, ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα». Χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις» την ανακεφαλαιοποίηση και τις συγχωνεύσεις τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα