ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΡΕΙ ΑΚΟΜΗ Ο ΡΑΧΟΪ

Μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της αξίας των ομολόγων της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor´s, η κυβέρνηση Ραχόι τηρεί ακόμη στάση αναμονής, έως ότου «αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος της βοήθειας από την ΕΕ».

Αφήνει, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθότι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την χώρα της Ιβηρικής.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, που δημοσιοποιήθηκαν στην σύνοδο του Ταμείου

στο Τόκιο, η ύφεση για το 2013 θα αγγίξει το 1,3%, έναντι 0,5%, που προβλέπεται στον ισπανικό προϋπολογισμό. Επίσης, εκτιμάται ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος στο 4,5% για το 2013, καθώς αυτό θα ανέλθει σε 5,9% του ΑΕΠ της χώρας. Τέλος, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% πριν από το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει να εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης, δηλώνοντας ότι «θα λάβει απόφαση μόνο όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας».

«Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλάξουν τον Νοέμβριο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία. Κληθείς να αποσαφηνίσει αν αναμένεται ισπανικό αίτημα για βοήθεια τον Νοέμβριο, ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της φύσης των συνομιλιών, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο».

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι η γερμανική, αλλά και η φιλανδική πλευρά είναι ιδιαιτέρως διστακτικές στην παροχή βοήθειας σε χώρα της ευρωζώνης και ιδίως τόσο μεγάλου μεγέθους, όσο της Ισπανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα