Στα όρια θραύσης η συγκυβέρνηση

Αναπόδραστος μοιάζει πλέον ο ισχυρός κλονισμός της τρικομματικής κυβέρνησης που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο, μετά την άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα επέτρεπαν στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να μεταβάλει στάση ψηφίζοντας το πακέτο με τα διαρθρωτικά και τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Τη θέση της τρόικας κοινοποίησε χθες, μετά από μία ακόμη μακρά σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας,

προσθέτοντας μάλιστα ότι απορριπτική είναι και η θέση των δανειστών και για την έγκριση των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή, αίτημα που είχε διατυπώσει μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η αυριανή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της πράξης νομοθετικού περιεχόμενου για το ΤΑΙΠΕΔ και τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να είναι το πρώτο, δύσκολο, τεστ για την κυβέρνηση, δεδομένης και της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει.

Ακόμη πιο δύσκολοι γίνονται οι χειρισμοί για το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων. Δεδομένου ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου αλλά και της Ιπποκράτους η κατάθεση του συνόλου των διατάξεων σε ένα και μόνον άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές διαφοροποιήσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει περιθώριο παρά να ψηφίσει «παρών» ή να απόσχει της ψηφοφορίας. Θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολη η εφεξής παραμονή της στην τρόικα εσωτερικού, παρά το γεγονός ότι στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου επιμένουν ότι δεν αίρεται η εμπιστοσύνη του κόμματος προς την κυβέρνηση. Και τούτο διότι και πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που εφαρμόζει διατάξεις τις οποίες έχει καταψηφίσει. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου δεν είναι πρόθυμο να αποδεχθεί έναν κυβερνητικό εταίρο που διατηρεί, παράλληλα, το δικαίωμά του στο… αντάρτικο.

Οι χειρισμοί της ΔΗΜΑΡ καθίστανται πιο δυσχερείς και από τον εκβιασμό της τρόικας, σύμφωνα με τον οποίο αν τα εργασιακά δεν εγκριθούν και από τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους, θα αποσυρθεί η βελτιωμένη πρόταση για τις αποζημιώσεις απολύσεων και το χρόνο προειδοποίησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει, ακόμη κι αν απολέσει έναν εκ των δύο κυβερνητικών του εταίρων, καθώς θεωρεί μονόδρομο την υπογραφή του νέου μνημονίου προκειμένου να υπάρξει μία σχετική έστω ρευστότητα στην αγορά αλλά και να βγει η Ελλάδα από το επίκεντρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς συζήτησης ως προς την τύχη του ευρώ.

Τα πάντα, συνεπώς, αναμένεται να κριθούν κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, την προσεχή εβδομάδα. Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα διαρθρωτικά θα αρχίσει η μάχη του Προϋπολογισμού, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 10 ή της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup,

Keywords
Τυχαία Θέματα