ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ – ΠΑΡΟΧΩΝ

Με άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις από τους φορείς της υγείας που συνεργάζονται με τον Οργανισμό και οι οποίοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το ένα μετά το άλλο ξεπηδούν τα προβλήματα για τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην αποπληρωμή των παρόχων του.

Οι ιδιοκτήτες των περίπου 160 ιδιωτικών κλινικών

που συνεργάζονται με τον Οργανισμό ζητούν την άμεση καταβολή της προκαταβολής για τα νοσήλια Μαΐου και Ιουνίου, οφειλές που είναι ήδη ληξιπρόθεσμες. Μάλιστα, προειδοποιούν με αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού  νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών, αν τα χρήματα δεν καταβληθούν έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, διεκδικούν έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των οφειλών του 2012 προς όλους τους παρόχους, καθώς και ένα σαφές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως το τέλος του έτους των προκαταβολών νοσηλίων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Σημειώνουν πως θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποπληρωμή του χρέους των 800 εκατομμυρίων ευρώ της πενταετίας  2007-2011, χωρίς  καμία περικοπή, έκπτωση η haircut. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετέχουν σε διαπραγμάτευση για αλλαγή των οικονομικών όρων της συνεργασίας τους  με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τρέχουσα σύμβαση έχει τριετή διάρκεια, ενώ απαιτούν ίδια  αποζημίωση ΚΕΝ και ημερήσιου νοσηλίου, χωρίς  καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Τέλος, ζητούν και εκείνοι συμψηφισμό όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων προς ταμεία, ΔΕΚΟ και Υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να στραφούν και στη δικαιοσύνη για την οικονομική ζημία που  υφίστανται.

Πάντως,  σε επιστολή τους στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, οι φορείς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν άμεση συνάντηση και προειδοποιούν με επίσχεση της παροχής των υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Οι φορείς κάνουν λόγο για  «αυθαίρετη και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, δραστική μείωση των δαπανών για όλες τις κατηγορίες παροχής υπηρεσιών υγείας» σε συνδυασμό όμως με μια ισόποση αύξηση της δαπάνης στην κατηγορία του φαρμάκου, «σε σημείο μάλιστα που η μεταξύ τους ποσοστιαία αναλογία να ξεπερνά το 60% για το φάρμακο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους παρόχους ( Δημόσια νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές, Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, Κλινικούς ιατρούς, Κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας και Φυσικοθεραπευτές ) να αγγίζει μόλις το 40% του προϋπολογισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα