Στα 2.183 ευρώ η μέση βουλευτική σύνταξη

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και στις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών του Αυγούστου, στο ποσό του 1.492.704,99 ευρώ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον κ. Σταϊκούρα ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Ηλίας Παναγιώταρος για τις συντάξεις που λαμβάνει ο Χρήστος Παπουτσής. Η ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής είχε κατατεθεί στη Βουλή μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων να αναλάβει ο κ. Παπουτσής καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Από τον υπουργό Οικονομικών είχαν ζητηθεί στοιχεία για τις μηνιαίες αποδοχές του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και ποιο το ύψος της μηνιαίας σύνταξης του Ευρωπαίου επιτρόπου. Ο κ. Παναγιώταρος ζητούσε επίσης από το υπουργείο Οικονομικών να διαβιβάσει στοιχεία στη Βουλή για τον αριθμό των βουλευτών και ευρωβουλευτών και τα τέκνα των αποθανόντων βουλευτών και ευρωβουλευτών που λαμβάνουν σύνταξη αλλά και ενημέρωση για το αν ο μελλοντικός εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα λαμβάνει συντάξεις Ευρωπαίου επιτρόπου και ευρωβουλευτή.

Ο κ. Σταϊκούρας επέλεξε να αποστείλει στη Βουλή τα γενικά και όχι ειδικά στοιχεία που του είχαν ζητηθεί. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79. Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ. Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45. Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ.

Ερώτηση για τις μειώσεις στις συντάξεις των βουλευτών είχε καταθέσει παλαιότερα ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρά τις μειώσεις των συντάξεων των υπολοίπων φορέων δεν έχει επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση για τις συντάξεις βουλευτών και ευρωβουλευτών. Τις καταγγελίες είχε αντικρούσει το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζοντας στη Βουλή έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτικές συντάξεις μειώθηκαν από το 2010 με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις του δημοσίου. Το υπουργείο ανέφερε τότε ότι εκτός από τις γενικές μειώσεις υπήρξαν και ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων εφόσον οι βουλευτές λαμβάνουν και δεύτερη ή τρίτη σύνταξη από άλλον φορέα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρόσφατα «πέρασε» από τη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία κόβονται οι διπλές συντάξεις των βουλευτών.

Πριν από λίγους μήνες η Ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πλήρης βουλευτική σύνταξη με θητεία άνω των 17 ετών στη Βουλή ανέρχεται στα 1.950 ευρώ και ότι οι μειώσεις, από την αρχή της κρίσης, φθάνουν το 50,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα