ΣΠΥΡΟΣ Χ. ΤΑΓΚΑΣ

Η αλήθεια, οι κοκακόλες και τα φυστίκια!

«Πάνω στην ώρα» ήρθε, μάλλον, η ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας που ακυρώνει, αν δεν καταργεί άπαξ δια παντός, την δεξίωση – γιορτή που δίδεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου, προς τιμή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Και, ασφαλώς, κρίνεται ορθή αυτή – τούτη η απόφαση, καθώς, πέραν της επίσημης αιτιολόγησης που αναφέρει ότι «η δαπάνη θα αποτελούσε πρόκληση σε σχέση με την δοκιμασία που περνά ο Ελληνικός λαός» ο συμβολισμός της γιορτής είχε, τρόπον τινά, χάσει την ισχύ του: εκεί

που τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης αποτελούσε μείζον γεγονός της συλλογικής μνήμης τα τελευταία χρόνια εκφυλίσθηκε σε ανούσια κοσμική σύναξη χωρίς κανένα ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο.

Γίνεται σαφές, όμως, ότι πίσω από τις λέξεις της εύσχημης ανακοίνωσης και της, όντως, χαμένης αίγλης της γιορτής, «κρύβεται» όλη, σχεδόν, η ουσία της ματαίωσης. Ήγουν: η πολιτεία που οικοδομήσαμε μετά την πτώση της δικτατορίας έχει προ πολλού χρεοκοπήσει και, σήμερα, πλέον συναντούμε παντού τα σημάδια της επιφαινόμενης κατάρρευσης της. Ως εκ τούτου, ο συμβολισμός της γιορτής δεν είχε μόνο ακυρωθεί, αλλά, συν τω χρόνω μετασχηματίσθηκε από «ημέρα μνήμης και αποκατάστασης» σε «ημέρα ενθύμησης της χρεοκοπίας» μας. Αυτή – τούτη η …μετάλλαξη του νοήματος της συμβολικής γιορτής είναι τελικώς και η κύρια αιτία της όλης εξέλιξης επί του θέματος.

Όθεν: όπως δεν γιορτάζονται οι αποφράδες ημέρες (σαν ιστορικά γεγονότα), έτσι δεν πρέπει να γιορτάζεται ότι έχει χρεοκοπήσει και καταρρεύσει στην μνήμη του Λαού! Και πολύ σωστά. Διότι, αν συνεχίζαμε να γιορτάζουμε τον «έκλυτο βίο» και το τέλος της μεταπολίτευσης γιατί δεν πρέπει να γιορτάζουμε, με την ίδια λογική πάντα, τον «ατυχή πόλεμο» του 1897 που λίγο έλειψε οι Τούρκοι να εισέλθουν πανηγυρικώς στην Αττική ή τα «γεγονότα της Κύπρου» που συμπίπτουν χρονικά, άλλωστε, με την «αποκατάσταση της Δημοκρατίας»; Έτσι, φευ, «τελειωμένες γιορτές» δεν λέει να γιορτάζουμε κι οφείλουμε μετ’ επιτάσεως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο των «συμβολισμών» που, γεγονός είναι, μας έχουν εγκαταλείψει. Ανεξάρτητα τι λέει ο σεβαστός μας πρόεδρος, λοιπόν, αυτή και μόνο είναι αλήθεια. Και όχι τα όποια έξοδα που θα έκανε, προκειμένου, να αγοραστούν οι κοκακόλες (!), τα λοιπά αναψυκτικά, καθώς, και τα φυστίκια!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα