Σουηδία:Τα άκουσε ο Γκιούλ για την «τρομοκρατία»

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ πρότεινε σήμερα απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο η χώρα του να θέσει περιορισμούς στην έννοια και την ερμηνεία του εγκλήματος της τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

«Θα πρέπει ένα άρθρο του Συντάγματος να ρυθμίσει με σαφήνεια την ελευθεροτυπία», δήλωσε ο Ράινφελτ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γκιουλ.

Μία ειδική επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου εξετάζει από τον περασμένο Μάιο τη σύνταξη ενός καταστατικού κειμένου προς αντικατάσταση του Συντάγματος που είχε καταρτισθεί στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος

του 1980.

Στην Τουρκία «πολλοί δημοσιογράφοι τελούν υπό κράτηση σήμερα με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η ερμηνεία της έννοιας είναι μία ιδιαίτερα ανοικτό θέμα. Ευελπιστούμε πως η τουρκική κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πλήρες σύνολο από μέτρα που θα καταλήξουν σε μία πιο περιορισμένη ερμηνεία της έννοιας τρομοκρατία», συνέχισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

«Ένα άλλο ζήτημα είναι επίσης να είναι γνωστό πως αυτή η έννοια χρησιμοποιείται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια. Όμως συζητήσαμε επ’ αυτού και πιστεύω πως πλέον έχει δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η Άγκυρα θα είναι πιο ανεκτική σε όσους θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία: «Οι κανονισμοί που τηρούνται στην Ευρώπη για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθεροτυπία, είναι πολύ υψηλόφρονες. Δυστυχώς ορισμένες φορές η τρομοκρατία εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός», δήλωσε.

«Εκείνοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ή που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, ή που διαθέτουν οικονομική βοήθεια στους τρομοκράτες, επωφελούνται από αυτό το πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, και κατά κάποιον τρόπο το μετατρέπουν σε αδυναμία», όμως «φυσικά οι μυστικές υπηρεσίες μας και οι δυνάμεις ασφαλείας μας βρίσκονται σε στενή επικοινωνία (με τις ευρωπαϊκές χώρες) πάνω σε τέτοια θέματα», πρόσθεσε ο Γκιουλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα