Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στην ευρωζώνη

Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει εντέλει να συμμερίζεται την εκτίμηση Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι δηλαδή υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε εντάσσονται στην πρόσφατη μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε θερμά ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι την ίδια άποψη είχε διατυπώσει την Τρίτη από τις Βρυξέλλες και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ευρωζώνη, με συνέχιση ωστόσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πιέσεις προς Γερμανία

Στη διήμερη σύνοδο του G7 που θα ξεκινήσει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Γερμανία προς την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη και της εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Λαγκάρντ: Οικονομίες τριών ταχυτήτων

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία «ανάκαμψης τριών ταχυτήτων», με τις αναδυόμενες οικονομίες να ανοίγουν τον δρόμο. Ακολουθούν οι «θεραπευμένες» οικονομίες, όπως η αμερικανική, ενώ τελευταίες στη σειρά είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα