«Σκληρή» ομιλία Λυκούδη κατά Κουβέλη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι η παρούσα «γραμμή» του κόμματος οδηγεί στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλυσε τα -κατ’ αυτόν- 3 λάθη του κόμματος. Παράλληλα, ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανοιχτός προς τους «58» και τον διάλογο για την Κεντροαριστερά, εισηγούμενος να μπει η ΔΗΜΑΡ «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58». Μάλιστα,

μίλησε για τον κίνδυνο από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να μπει στον διάλογο αυτό, λέγοντας ότι «η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά».

«Τα τρία λάθη της ΔΗΜΑΡ»

Ο Σπύρος Λυκούδης προέβλεψε την αποτυχία του «άλλου δρόμου» για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», λέγοντας: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, σύντροφοι. Ο άλλος δρόμος, αυτά τα «μόνοι μας και βλέπουμε» ή τα άλλα πολιτικά κομψοτεχνήματα του τύπου «δεν συνομιλώ με το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά συνομιλώ με αυτόν ή τον άλλο ΠΑΣΟΚο» ή άλλα ανεδαφικά «άλλος πρωθυπουργός από την ίδια Βουλή» αδιαφορούν για την αριθμητική. Και η ποιότητα, όπως και η αποτελεσματικότητα του τρίτου πόλου περνά από την αριθμητική».

Επίσης, ο απερχόμενος γραμματέας ανέφερε τα τρία «επικίνδυνα λάθη» που διέπραξε η ΔΗΜΑΡ και η ηγεσία της. Κατά τον Σπύρο Λυκούδη, αυτά τα λάθη είναι τα εξής:

«Πρώτο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική. Δεύτερο λάθος: Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη. Τρίτο λάθος: Σε ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως, εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής».

«Ούτε κουβέντα»

Ο Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε στους συνέδρους την επίμονη εισήγησή του να μην διεξαχθεί σε αυτή τη συγκυρία του συνέδριο και αποκάλυψε ότι πλέον, η σχέση του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ έχει διαταραχθεί εντελώς. : «Φτάσαμε σήμερα εδώ χωρίς Πρόεδρος και Γραμματέας να έχουν ανταλλάξει μια κουβέντα για το συνέδριο, ενόψει του συνεδρίου. Αναλαμβάνω γι΄αυτό όση ευθύνη μου αναλογεί, μόνο όμως όσο μου αναλογεί αλλά δεν φτάνει. Για πρώτη φορά ένα τόσο κρίσιμο συνέδριο διεκπεραιώνεται τόσο βιαστικά, μάλλον φτωχό σε ιδέες και πολιτικές προτάσεις. Από ποιους; Από εμάς, τη συνέχεια της Αριστεράς του Ηλιού, του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πρόβλεψη πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος, συντρόφισσες και σύντροφοι, για το συνέδριό μας είναι να μην το αισθανθεί η κοινωνία». «Ούτε η διάσπαση ούτε οι μαζικές αποχωρήσεις, ούτε η ρευστοποίηση στη χοάνη ενός ΠΑΣΟΚ της πτώσης ή η αλλοίωση ενόψει μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο στους επόμενους μήνες από την αδιαφορία της κοινωνίας. Και θα αδιαφορήσει, αν συνεχίσουμε βολεμένοι στην αναβλητικότητα, τη συνέχιση της ατολμίας. Κι αυτό φοβάμαι ότι θα συμβεί, αν το συνέδριό μας επιφέρει μόνο μερικές αλλαγές προσώπων», επισήμανε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.

«Εκτός ηγετικής ομάδας»

Τούτων δοθέντων, σε κανέναν εκ των συνέδρων δεν προκάλεσε εντύπωση η αποστροφή του λόγου του Σπύρου Λυκούδη, με την οποία αποκάλυψε την πρόθεσή του να μην μετέχει στη νέα ηγετική ομάδα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το Συνέδριο. «Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι και σε 5 μήνες είμαστε όλοι εδώ, δίπλα στον Πρόεδρο και τη νέα ηγετική ομάδα. Όποια κι αν είναι. Ως τότε συνεχίζουμε την πεπατημένη», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα