Σήμερα το stress test

09:18 6/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Κανονικά προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Σήμερα το απόγευμα η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του stress test ενώ κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ αποσύνδεαν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση της τρόικας.

Όπως σημειώνουν

η ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με τα ευρήματα της ΤτΕ, από τα οποία προκύπτει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στο επίπεδο των 6 δις. ευρώ. Διευκρινίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ανέπαφο το κεφαλαιακό μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που σήμερα αγγίζει τα 9 δις. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του πανευρωπαϊκού stress test ώστε να καλυφθούν τυχών πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Πηγές της ΤτΕ από την πρώτη στιγμή είχαν αποσυνδέσει το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αποκλειστική ευθύνη των εποπτικών αρχών, προσθέτοντας, ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Έτσι σήμερα, μετά από δυο μήνες καθυστέρηση, θα δημοσιευτούν οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως έχουν προσδιοριστεί με βάση της έκθεση της BlackRock. Η ΤτΕ από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκαθαρίσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιευτούν το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου σημειώνοντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν επικίνδυνη. Κεφάλαια άνω των 2 δις. ευρώ εκάστη θα χρειαστούν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ενώ οριακές είναι οι ανάγκες για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Εκτός των παραπάνω τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην έκθεση της ΤτΕ θα περιλαμβάνονται και οι ανάγκες της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας.

Πάντως το ΔΝΤ επιμένει στην δική του προσέγγιση θεωρώντας ότι οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με 8,5 – 9 δις. ευρώ. Χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παγώσει το stress test και η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μια και καλή με το stress test της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Πηγές του ΔΝΤ ανάφεραν ότι το stress test της ΤτΕ πρέπει να γίνει με πανομοιότυπο τρόπο με αυτό της ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση μεταξύ των δυο.

Κύκλοι της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών έχει βασιστεί στην ανάλυση των χαρτοφυλακίων δανείων που πραγματοποίησε η BlackRock. Όπως σημειώνουν από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η ανάλυση των στοιχείων να πραγματοποιηθεί από έναν μεγάλο, ανεξάρτητο, διεθνή οίκο ώστε να μην μπορείς κανείς εκ των υστέρων να αμφισβητήσει το stress test. Μάλιστα η ΤτΕ μόλις είδε την παρελκυστική τακτική της τρόικας στην οριστικοποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών ανέθεσε στην Ernst & Young και την Rothschild το «ξεσκόνισμα» της μεθοδολογίας ακριβώς για να απονευρώσει τυχών αμφισβητήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιοποίηση των διαφωνιών του ΔΝΤ για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση ούτε στην αγορά μετοχών ούτε στην αγορά ομολόγων. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 μηνών και το spread των ομολόγων στο χαμηλότερο.

Στην αντίπερα όχθη επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η ΤτΕ είναι υπέρ το δέον αυστηρή και εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία θα δείξουν ότι η νέα ενίσχυση των κεφαλαίων που ζητείται από τις τράπεζες είναι υπερβολικά υψηλή. Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής, πηγές της τράπεζας, σημειώνουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν σχεδόν αποκλειστικά από την θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, και την υιοθέτηση μιας υπερσυντηρητικής προσέγγισης για την εξέλιξη της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα