Σήμερα η απόφαση για την τιμή των μετοχών της Eurobank

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να καθορίσει το εύρος τιμών στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Το ΤΧΣ ήδη έχει στα χέρια του τις εκθέσεις αποτίμησης της τράπεζας της Morgan Stanley και της Lazard οι οποίοι ασκούν χρέη ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου του

ταμείου. Ο καθορισμός της τιμής θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την διαδικασία της αύξησης καθώς θα είναι αυτή που θα καθορίσει το πόσο ελκυστική θα είναι η αύξηση για τους ξένους. Σύμφωνα με αναλυτές η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι λίγο υψηλότερα της ονομαστικής αξίας που διαμορφώνεται στα 0,3 ευρώ.

Αμέσως μετά τον καθορισμό της τιμής διάθεσης επιτελείο της Eurobank θα πραγματοποιήσει road show σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα επιλεγούν οι στρατηγικοί επενδυτές που θα καλύψουν το μεγαλύτερο –πιθανότατα το 90%- της αύξησης κεφαλαίου.

Τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διάθεση μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα οι οποίοι θα καλύψουν το 10% της αύξησης. Συνολικά η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 2,86 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου μόνο αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν καλύψει το ζητούμενο ποσό, δηλαδή αν υπάρξουν αδιάθετα. Δεδομένου του ισχυρότατου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και ειδικά για τον τραπεζικό τομέα στελέχη της Eurobank και αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό η αύξηση να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες. Αν αυτό συμβεί τότε το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα θα περιοριστεί στο 35% από 95% που είναι σήμερα. Έτσι η Eurobank θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα