«Σημάδι στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα» η συνάντηση με Ομπάμα

Σημειώνει επίσης ότι είναι ένδειξη πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα».

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο Ελληνοαμερικανός διευθυντής του «Brookings», το οποίο θεωρείται μια από τις σημαντικές δεξαμενές σκέψεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το διάστημα της ελληνικής κρίσης, υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής

προσπάθειας προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία. Είναι γεγονός, όπως υποστηρίζει ο κ. Ανθόλις, ότι τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια αυτή την αντίθεσή τους αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Ανθόλις επισημαίνει ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ.

Ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανθόλις, μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελος της» και σε αυτή την φάση η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα-Σαμαρά θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι: οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα