ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΔΕΗ

Χωρίς ρευστότητα η ΔΕΗ, «στέρεψαν» τα ταμεία της, δεν έχει χρήματα να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της: Εκπέμπει SOS δεν «αντέχει» άλλη εκλογική αναμέτρηση.


 Του Βαγγέλη Δουράκη

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η ΔΕΗ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών αναζητώντας λύση

για την ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος «βραχνάς» για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι το γεγονός ότι έχει μπροστά της υποχρεώσεις απέναντι σε τράπεζες τις οποίες και πρέπει να εξοφλήσει, ενώ πρέπει να επιστρέψει και στο Δημόσιο ποσό που είχε «παρακρατήσει» από το τέλος ακινήτων.

Συγκεκριμένα:

• 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια λήγουν τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν

•  260 εκατ. ευρώ από το τέλος Ακινήτων πρέπει να τα επιστρέψει η ΔΕΗ τέλος Ιουνίου στο Κράτος. Πρόκειται για ποσό που είχε επιτραπεί να «παρακρατήσει» η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από το Τέλος Ακινήτων για να ενισχύσει την ρευστότητά της

• Το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ

•  420 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα δάνεια από ΕτΕπ δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω κατάρρευσης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ δήλωνε ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό. Πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση γιατί όλα έχουν παγώσει».

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τα τραπεζικά ιδρύματα και δηλώνει αδυναμία να βρεθούν κεφάλαια κίνησης αφού οι τράπεζες δεν δίνουν σε κανέναν..

Keywords
Τυχαία Θέματα