Σφιχτό χρονοδιάγραμμα από τις τράπεζες ζητούν ΤΧΣ και ΤτΕ

Με επιστολή του ΤΧΣ και της ΤτΕ προς τις διοικήσεις των τραπεζών ζητούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το Μνημόνιο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Ωστόσο, οι τράπεζες

έχουν ανοίξει ξανά την κουβέντα για την ανάγκη αλλαγών στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που έχει προκαλέσει την ενόχληση και της τρόικας και της κυβέρνησης.

Αγκάθι για τις τράπεζες αποτελεί το ζήτημα της κρατικοποίησής τους, αν και ο υπουργός Οικονομικών. Στουρνάρας εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς θα αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα της υπάρχουσας συμφωνίας. Σημείωσε, μάλιστα ότι η την αλλαγή του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αποφασίσει και το Κοινοβούλιο και δεν είναι εύκολη η αλλαγή του νόμου. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο κρατικοποίησης των τραπεζών, υπενθύμισε ότι ακόμη και στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος έχει κρατικοποιηθεί. Στην Ελλάδα το κράτος, σημείωσε, θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες.

Σημειωτέον ότι τα ποσά που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν καθοριστεί σε: Εθνική 9,5 δισ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ, Eurobank 5,8 δισ. ευρώ και Alpha Bank 4,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα