ΣΕΒ: «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ

Συνεννόηση με τους εταίρους μας και όχι άνευ όρων καταγγελία του μνημονίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα μας ασκώντας παράλληλα  κριτική στο πολιτικό σύστημα επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στον επιχειρηματικό κόσμο.

«Με την ψήφο τους στις 6 Μαΐου οι πολίτες πράγματι απονομιμοποίησαν το

δεύτερο μνημόνιο. Εντολή τους όμως είναι η προσπάθεια αλλαγής του σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και όχι η άνευ όρων καταγγελία του» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το δίλημμα μέσα ή έξω απ΄την Ευρώπη έχει ξεπεραστεί και πρόσθεσε ότι «η εθνική απομόνωση και η επιστροφή στην κατοχική δραχμή είναι το εφιαλτικό όνειρο κάποιων ιδεοληπτικών -ίσως και η ανομολόγητη επιδίωξη μεμονωμένων συμφερόντων- που βρίσκονται έξω απ’ αυτήν την αίθουσα. Δεν βρίσκουν θέση, όμως, σε κανένα πολιτικό λόγο ή πρόγραμμα με σοβαρή απήχηση».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος στην Ευρώπη τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να φερόμαστε σαν απροσάρμοστοι συγκάτοικοι.

«Μπορούμε να πείσουμε, δεν μπορούμε να εκβιάσουμε. Αν θέλουμε να είμαστε συνιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές στην ευρωζώνη, πρέπει να πάψουμε να φερόμαστε σαν απροσάρμοστοι συγκάτοικοι» είπε.

Ωστόσο ο  πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε  κριτική στο πολιτικό σύστημα

Η χρεοκοπία,- είπε – οφείλεται στην κακή πολιτική διαχείριση του δημόσιου τομέα. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό» και κατηγόρησε τα κόμματα ότι υποτάχθηκαν στους πελάτες τους και έχασαν την κοινωνία.

Επεσήμανε δε ότι η ειρηνική επανάσταση που ήταν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας απέτυχε επειδή προσέκρουσε στην αντίσταση που προέβαλαν «τα πελατειακά κυκλώματα, τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, οι κομματικοί στρατοί των βολεμένων».

Ευθύνες επέρριψε και στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι  «Κάποιοι από εμάς είχαν βολευτεί στο κράτος της εύνοιας, της πελατείας και της συναλλαγής, είχαν γίνει μέρος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και μας στιγμάτισαν όλους. Ανεχθήκαμε,  στην εξουσία πρόσωπα που ποτέ δεν θα προσλαμβάνανε στις επιχειρήσεις μας».

Τέλος ο  πρόεδρος του ΣΕΒ υπεραμύνθηκε της πρότασης για δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε καταθέσει στην περυσινή γενική συνέλευση.

«Μια καθαρή απάντηση του ελληνικού λαού τότε, είπε, θα είχε λύσει τα χέρια όσων πάσχιζαν για να πάμε μπροστά, και θα είχε αφοπλίσει όσους δημαγωγούσαν για να μας κρατήσουν πίσω. Η πρότασή μας έδινε μια τελευταία ευκαιρία στις δύο τότε κυρίαρχες παρατάξεις να διασωθούν, παρέχοντάς τους μια κοινή βάση λαϊκής συναίνεσης και την πολιτική νομιμοποίηση για να κάνουν τις εθνικά αναγκαίες μεγάλες αλλαγές. Αντ’ αυτών, όμως, επιβλήθηκαν μέτρα που βάθυναν την κρίση και έφεραν σε απόγνωση τους πολίτες για να καταλήξουμε έτσι στην κατακερματισμένη και αδιέξοδη ψήφο του Μαΐου».

Keywords
Τυχαία Θέματα