Η Σερβία απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για το Κόσοβο

20:56 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει στη Σερβία διορία μέχρι την Τρίτη να παραιτηθεί από τον ουσιαστικό έλεγχο τον οποίο ασκεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το κυβερνητικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, αποφάσισε, ομόφωνα, να μην αποδεχθεί την πρόταση συμφωνίας για το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο που κατέθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον.

«Η πρόταση της Ε.Ε. δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού

και δεν είναι εφαρμόσιμη», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σημειώνεται ότι το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ωστόσο τόσο το Βελιγράδι δεν το έχει αναγνωρίσει σαν κυρίαρχο κράτος.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο. Το σερβικό Πατριαρχείο προχθές, είχε ζητήσει από την σερβική πολιτική ηγεσία, κατά την λήψη της απόφασης για την πρόταση της Ε.Ε., να έχει ως γνώμονα την προστασία και τα συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα