Σενάρια παραίτησης των χρυσαυγιτών βουλευτών

Η είδηση κυκλοφόρησε από νωρίς χθες το μεσημέρι στο κοινοβούλιο, από διάφορα «πυροτεχνήματα» που έριχναν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και μέλη της φασιστικής οργάνωσης. Ως βασικός υποστηρικτής της άποψης για τις ομαδικές παραιτήσεις από τις βουλευτικές έδρες και άρα την πρόκληση εκλογών εμφανίζεται το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης.

«Ε, και; Θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές

στις 15 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν εκλεγεί και οι χρυσαυγίτες θα μείνουν εκτός Βουλής. Σιγά τα λάχανα…» σχολίαζαν βουλευτές των άλλων κομμάτων, που εκτιμούσαν ότι πρόκειται για κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού που προδίδει την σύγχυση.

Σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι εάν παραιτηθούν μαζικά οι βουλευτές ενός κόμματος, τότε θα έχουμε τοπικές εκλογές, για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι για την Χ.Α. μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. «Ίσως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει: «Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα