Σενάρια αναβολής του συνεδρίου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου και ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο, ενιαίο και ομογενοποιημένο –κατά το δυνατόν- κόμμα. Ωστόσο, η πολιτική επικαιρότητα, οι τριβές που εκδηλώνονται παρασκηνιακά στη συμμαχία, αλλά και

διάφορα διαδικαστικά προβλήματα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να αναβληθεί το συνέδριο είτε για τον Ιούλιο, είτε για το φθινόπωρο. Πάντως, κατά πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση του Συνεδρίου τον Ιούνιο, αφού αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν στο μυαλό τους την υποψία ότι το «κοινοβουλευτικό ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση στην κατάρρευση, είναι πάντα μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το νέο χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα της την ανάδειξη της Διεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα μικρό και ευέλικτο όργανο, που θα μπορεί να παίζει το ρόλο του «εκτελεστικού οργάνου» που θα διαχειρίζεται την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και θα συνεδριάζει καθημερινά και ως «πρωινός καφές». Πάντως, με φόντο τα παράπονα ορισμένων συνιστωσών για «έλλειψη εκπροσώπησής» τους, θεωρείται δεδομένο πως εν τέλει, η Διεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποτελείται μόνο από 9 μέλη, αλλά θα αποφασιστεί σήμερα η διεύρυνση του αριθμού των συμμετεχόντων στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και εβδομάδες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου την ερχόμενη Άνοιξη ήταν εκ των πραγμάτων ένας δύσκολος στόχος. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή για επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς έως και πριν έναν μήνα, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, πλέον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι, στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, οι πρόωρες κάλπες δεν φαντάζουν πιθανές, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να ξετυλίξει με μεγαλύτερη επάρκεια το σχέδιο μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα