ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ… ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ (Για Σάββατο)

«Μαχαίρι» στο επίδομα που χορηγείται στους τρίτεκνους, περιορισμούς στα έξοδα των νεφροπαθών, αλλά και «χοντρό ξεσκαρτάρισμα» στις «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα ετοιμάζει η Κυβέρνηση.Του Βαγγέλη Δουράκη

Η αναζήτηση για κάθε ευρώ που πρέπει να περικοπεί στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, οδηγεί στην επανεξέταση σχεδόν όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων,

με μοναδική ίσως εξαίρεση εκείνων που δίνονται σε καρκινοπαθείς.

Την χορήγηση του επιδόματος στους τρίτεκνους με βάση εισοδηματικά κριτήρια, προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Όπως έλεγε αρμόδια πηγή στο matrix24 «θα προστατευτούν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 20.000 – 30.000 ευρώ» οριοθετώντας ουσιαστικά την οροφή των αποδοχών που θα πρέπει να έχει κάποιος για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα.

Βεβαίως, δεν έχει φύγει από την ατζέντα και η κουβέντα για επιβολή και περιουσιακών κριτηρίων, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν χαμηλές αποδοχές για να γλιτώσουν την τσιμπίδα της Εφορίας.

Πάντως, υπάρχουν και σκέψεις να μεγαλώσει η «πριμοδότηση» για το 1ο και 2ο παιδί και να περιοριστεί για το 3ο. Σήμερα, το επίδομα είναι 265 ευρώ, εκ των οποίων 44 ευρώ για κάθε ένα από τα 2 πρώτα παιδιά και άλλα 177 ευρώ για το τρίτο.

Για την περίπτωση των νεφροπαθών υπάρχουν σκέψεις να μπει «πλαφόν» στα ποσά που τους δικαιολογούνται ως οδοιπορικά: Και αυτό γιατί κυρίως στην επαρχία έχουν εντοπιστεί εξαιρετικά «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, με κάποιους να χρεώνουν υπέρογκα λεφτά για μεταφορά με ΤΑΧΙ επιλέγοντας να πάνε για αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία εξαιρετικά απομακρυσμένα από την περιοχή τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει ζητηθεί για οδοιπορικά ακόμη και το ποσό των 6.000 ευρώ (!!) μέσα σε 1 μήνα.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εντατικοί έλεγχοι για «μαιμού» συντάξεις και επιδόματα, αφού υπολογίζεται ότι 80.000-85.000 άτομα ήταν συνταξιούχοι ή έπαιρναν επιδόματα χωρίς να το δικαιούνται, με τις απώλειες κάθε χρόνο για τα ασφαλιστικά Ταμεία να υπολογίζεται ότι φτάνουν στα 600 εκατ. ευρώ.

Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννιά νομοί της χώρας, στους οποίους παρουσιάζονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου με βάση τα στοιχεία δρούσαν συγκεκριμένα κυκλώματα που λεηλατούσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι οικονομικά ανταλλάγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα