Σε κίνδυνο πάλι η Αργεντινή

Σύμφωνα με το Reuters, ο περιφερειακός δικαστής Τόμας Γκριέσα απέρριψε αίτημα της Αργεντινής με το οποίο ζητούσε να διατηρηθεί η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε την παύση των πληρωμών στους ομολογιούχους οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις δύο ανταλλαγές ομολόγων. Η απόφαση είναι η τελευταία εξέλιξη σε μία δικαστική διαμάχη που έχει κρατήσει περισσότερα από δέκα χρόνια και ευνοεί κάποιες επενδυτικές εταιρείες.

Εφόσον η απόφαση διατηρηθεί και η Αργεντινή την αψηφήσει τότε τα δικαστήρια των ΗΠΑ

μπορούν να εμποδίσουν τις πληρωμές σε ομολογιούχους που δέχθηκαν την εν λόγω ανταλλαγή. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισ. δολ. που εκδόθηκαν για τις ανταλλαγές του 2005 και του 2010. Πριν μερικές ημέρες η Αργεντινή ζήτησε από τον Τόμας Γκριέσα να περιμένει μέχρι το εφετικό δικαστήριο της Ν. Υόρκης να εξετάσει το αίτημά της για επανεξέταση μιας μη ευνοϊκής απόφασης του Οκτωβρίου.

Ο Γκριέσα στην απόφασή του αναφέρει ότι κανονικά θα περίμενε την απόφαση του εφετικού δικαστηρίου, ωστόσο έκρινε πως αυτό δεν είναι δυνατό, καθώς κυβερνητικά στελέχη της χώρας της Νοτίου Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, δήλωσαν πως η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Το εφετικό δικαστήριο έχει ήδη διατηρήσει την απόφαση του Γκριέσα από τον περασμένο Φεβρουάριο σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή παραβίασε τις ρήτρες ίσης μεταχείρισης όταν επέλεξε να πληρώσει μόνο όσους συμμετείχαν στην ανταλλαγή. Ο Γκριέσα διέταξε τα χρήματα να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό έως τις 15 Δεκεμβρίου αντί να πληρωθούν οι ενάγοντες απευθείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα