Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας- Γαλλίας για τη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου είναι ένας από κυριότερους υποστηρικτές της Δαμασκού, άρχισαν απόψε στο Παρίσι τις συνομιλίες τους που είναι αφιερωμένες στη Συρία σε ένα παρισινό ξενοδοχείο, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διάσκεψη, τη λεγόμενη “Γενεύη 2″, της οποίας είναι οι εμπνευστές, μια σύνοδο που θα επιτρέψει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των

εμπόλεμων στη Συρία υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν εκ των προτέρων δηλώσεις σχετικά με τις συνομιλίες και διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης —που γενικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου— θα ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά τη συνάντησή τους οι Κέρι και Λαβρόφ αναμένεται να δειπνήσουν με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς του οποίου η χώρα, μαζί με τη Βρετανία ασκεί πιέσεις για να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων της ΕΕ που τους εμποδίζει να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει ότι θα παραβρεθεί στην διάσκεψη, αλλά η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη ενότητας στις τάξεις της και δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι θα παραστεί.

Σκληρές μάχες μαίνονταν σήμερα γύρω από την στρατηγικής σημασίας συριακή συνοριακή πόλη Κουσέιρ και την πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης κατά τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνται ευρέως ως μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Άσαντ πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα