ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

18:50 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Στο Μέγαρο Μαξίμου συσκέπτονται αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, που θα αναγνώσει στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρότι ήταν προγραμματισμένη για το πρωί σύσκεψη σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου

και του Φώτη Κουβέλη, τελικά ο τρεις αρχηγοί είχαν μπαράζ τηλεφωνικών επαφών και το «κλείδωμα» της συμφωνίας εναποτίθεται στους εκπροσώπους τους, που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ συζήτηση γίνεται και για τις πρώτες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Εξάλλου, τους εκπροσώπους των δανειστών θα συναντήσει αύριο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Όχι εφεδρεία, μετατάξεις

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών αρχηγών και κατόπιν σχετικών ενστάσεων που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων δε θα ενταχθεί η πρόβλεψη για εφαρμογή εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Αντιθέτως θα προκριθεί η λύση των μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων, όπως προανήγγειλε και με σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Όχι» σε απολύσεις, «ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να προβάλει ως «κόκκινη γραμμή» στην τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς τις απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Κεδίκογλου άφησε να εννοηθεί ότι δε θα γίνουν απολύσεις, λέγοντας ότι θα ήταν «μηδαμινό» το δημοσιονομικό όφελος από 15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Πάντως, κοινός τόπος μεταξύ των τριών αρχηγών είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, έχουν καμφθεί και οι περισσότερες από τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει αποδεχθεί το σχέδιο, κρατώντας ορισμένες επιφυλάξεις για τα δημόσια αγαθά (νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο), όπου προκρίνει τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα