Σε εκκρεμότητα ο νέος νόμος για τις τράπεζες

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών. Αν και οι εκκρεμότητες με την τρόικα παραμένουν και ο καθορισμός των όρων του stress test δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να παραμείνει

σε ανοιχτό.

Ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της BlackRock. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν καθυστερήσεις καθώς –όπως εκτιμούν- κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης.

Το βέβαιο είναι ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου θα προωθηθεί και διάταξη που θα δίνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη δυνατότητα να αποκτήσει, μέσω δημόσιας πρότασης, τα δικαιώματα (warrants) των τραπεζών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες. Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου θα πρόκειται για προαιρετική διαδικασία.

Αγωνία στη Eurobank

Η άμεση προώθηση του νέου νομοσχεδίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάνου για την Eurobank. Ωστόσο το ακανθώδες ζήτημα για την αύξηση της Eurobank είναι ο προσδιορισμός της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση. Σημειώνεται ότι λίγους μήνες πριν, την περασμένη άνοιξη, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τοποθέτησε 5,8 δισ. ευρώ αποκτώντας 3,78 δισ. μετοχές της τράπεζας προς 1,54 ευρώ εκάστη. Σήμερα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ και οι απώλειες του Δημοσίου αγγίζουν το 50%. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν στην ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το σε ποια τιμή θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, αλλά το αν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές ή από το ΤΧΣ. Αν τελικά η αύξηση καλυφθεί από το Ταμείο, το κεφαλαιακό απόθεμα των 8,7 δισ. ευρώ θα μειωθεί κατά το ποσό της αύξησης – περίπου 2 δισ. ευρώ– ενώ η τράπεζα θα βρεθεί ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του κράτους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της Eurobank: με το κράτος να έχει τοποθετήσει περίπου 8 δισ. στην τράπεζα, η ιδιωτικοποίησή της θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη και το πιθανότερο είναι σε βάθος χρόνου η Eurobank να διαμοιραστεί στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, το Δημόσιο δεν θα πάρει σχεδόν τίποτα από τα 8 δισ. ευρώ, ωστόσο, κανείς δεν θα κατηγορηθεί ότι «ξεπούλησε» την τράπεζα.

Αντίθετα, τονίζουν, αν η αύξηση καλυφθεί από ιδιώτες τότε θα αυξηθούν κατά πολύ το δημόσιο να εισπράξει μέρος των κεφαλαίων που τοποθέτησε στην τράπεζα. Τους τελευταίους έξι μήνες, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει άνοδο 91%, της Εθνικής 67%, της Alpha Bank 66% ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 3% (ενώ σε 12μηνη βάση οι απώλειες φτάνουν το 90%). Κοινός παρονομαστής στην Alpha, στην Πειραιώς και στην Εθνική είναι ότι ολοκλήρωσαν την αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αντίθετα, η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που στην «κρατική» Eurobank το Δημόσιο χάνει –σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές– περίπου το 50% των κεφαλαίων που τοποθέτησε, στις άλλες τρεις συστημικές, λογιστικά ήδη ανακτά το σύνολο των κεφαλαίων που τοποθέτησε, μόλις λίγους μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα