Σε διάταξη μάχης οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

Τα «αγκάθια» παραμένουν στην ημερήσια διάταξη και τόσο στη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου τη Δευτέρα, όσο και στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας την περασμένη Τρίτη, όλες οι πλευρές απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας.
Ωστόσο, είναι σαφές σε όλους στην Κουμουνδούρου ότι όλες οι πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να κρατήσουν σκληρή στάση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο σημαίνει έντονη εσωκομματική διαμάχη –ενδεχομένως και σύγκρουση.
Η αυριανή συζήτηση στην Συντονιστική Γραμματεία θα σημάνει… νομοτελειακά

την αποκάλυψη όλων των απόψεων, αλλά και των προθέσεων, αφού θα πρέπει να παρουσιαστούν τα κείμενα των Θέσεων και του Καταστατικού, τα οποία θα συζητηθούν και θα εγκριθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ως τώρα, τα αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου (ήτοι, η Επιτροπή Καταστατικού με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντι και η Επιτροπή Θέσεων με επικεφαλής τον Αριστείδη Μπαλτά) επιχειρούν να βρουν «στρογγυλές» διατυπώσεις, που θα «χωρούν» όλες τις απόψεις.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, είναι προφανές ότι, ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, τα προβλήματα θα βγουν από το χαλί και θα αποκαλυφθούν. Η πλευρά Τσίπρα δεν συζητεί καμία έκπτωση ως προς την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν διπλές εντάξεις και να έχουν οι συνιστώσες κάθετη δομή». Την «ουσιαστική ενοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί και η Αριστερή Ενότητα (δηλαδή η «προεδρική» πλειοψηφία), ενώ την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και την αποτροπή της λειτουργίας «κομμάτων μέσα στο κόμμα» ζητούν επιτακτικά και οι «ρεαλιστές» της Κουμουνδούρου, δηλαδή η «Πλατφόρμα 2010».
Την ίδια στιγμή, η εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «Αριστερή Πλατφόρμα» αντιδρά έντονα και στις πιέσεις προς τις συνιστώσες για αυτοδιάλυση, αλλά και στην αξίωση Τσίπρα να μην τίθενται σε ψηφοφορίες χωριστές λίστες και ψηφοδέλτια. Παράλληλα, εδραίες παραμένουν οι αντιρρήσεις των «λαφαζανικών» ως προς την κεντρική πολιτική γραμμή περί «λύσης εντός ευρώ, αλλά χωρίς Μνημόνια», με την εσωκομματική αντιπολίτευση να ζητεί την καθιέρωση ενός «Σχεδίου Β» για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας δε θα κρίνει μόνο το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά θα αποτελέσει και «βαρόμετρο» της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ιδρυτικό Συνέδριό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα