ΣΕ ΑΡΡΥΘΜΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΡΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ…

Η εγχείρηση Σαμαρά, η υπαναχώρηση Ράπανου, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και οι συνταγματικές προθεσμίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για την ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζει έντονα συμπτώματα αρρυθμίας.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επρόκειτο αύριο να μεταβεί στις Βρυξέλλες

συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, για την πρώτη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής μετά τις εκλογές. Η Ελλάδα – έστω και σε καθεστώς χρεοκοπίας – αποδεικνύεται ότι δεν είναι κανονική περίπτωση. Και οι τελευταίες εξελίξεις – ακόμη και η σύγχυση για τον εάν την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει εν τέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο δεύτερος τη τάξει Υπουργός Εξωτερικών – μοιάζουν να εξαντλούν την υπομονή των εταίρων μας.

Το πρόβλημα, όμως, δεν εξαντλείται στο εξωτερικό. Και τούτο διότι ο… κατ’ οίκον περιορισμός του κ. Αντώνη Σαμαρά αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταθέσει στο απώτατο συνταγματικό όριο τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, που υπό κανονικές συνθήκες (αυτές που δεν υπάρχουν, είπαμε) θα ξεκινούσε το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Πλέον η έναρξη της συζήτησης μετατίθεται για τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

Μέχρι τότε, ο κ. Σαμαράς στον οποίο έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις θα πρέπει όχι μόνον να έχει καταλήξει στο νέο Υπουργό Οικονομικών (σήμερα) αλλά και να τον έχει ορκίσει, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου ο νέος «τσάρος» να μπορέσει να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις στον τομέα της Οικονομίας. Μαζί με τον νέο υπουργό αναμένεται να ορκισθεί υφυπουργός και ο Σίμος Κεδίκογλου, κάτι που θεωρείται νομικά απαραίτητο προκειμένου να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ως προς τον κ. Σαμαρά – ο οποίος δεν θα ορκισθεί την Πέμπτη μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές – η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μπορέσει να ανοίξει τη συζήτηση για τις προγραμματικές τη Δευτέρα, με μία σύντομη έστω παρέμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλήσει μόνον στο κλείσιμο της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα