ΣΧΕΔΙΟ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Ειδικό σχέδιο για τον συνεχή ανεφοδιασμό των ΑΤΜ με χρήματα το Σαββατοκύριακο εφαρμόζουν οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η παραμικρή δυσλειτουργία και ο κίνδυνος εκμετάλλευσης της ευαίσθητης συγκυρίας και της πρόκλησης πανικού.

Σχέδιο θωράκισης της ρευστότητας των τραπεζών εφαρμόζουν οι τράπεζες σε

συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα. Στόχος είναι η συνεχής τροφοδοσία των ΑΤΜ με μετρητά ώστε να μην δημιουργηθεί η παραμικρή υποψία δυσλειτουργίας το επόμενο κρίσιμο 48ώρο.

Υπό την πίεση της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αυριανή εκλογική αναμέτρηση και ενώ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με προβλέψεις και εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι αρχές θέλουν, μέσω του σχεδίου που εφαρμόζεται, να εξασφαλίσουν ότι τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα σημειωθεί κανένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να υποδαυλίσει την ανησυχία και τον φόβο.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα θα είναι σε επιφυλακή όλο το Σαββατοκύριακο και τα ΑΤΜ θα ελέγχονται συνεχώς ώστε να ανεφοδιάζονται με χρήματα όποτε χρειάζεται. Όπως σημειώνουν έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αναλήψεις το Σαββατοκύριακο καθώς οι περισσότερες κάρτες έχουν, για λόγους ασφαλείας, ημερήσιο όριο ανάληψης 900 έως 1.200 ευρώ. Ωστόσο αυτή τη φορά ο ανεφοδιασμός των ΑΤΜ θα είναι συνεχείς για να διασφαλιστεί ότι φήμες, πληροφορίες κ.α. δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση ή πολύ περισσότερο πανικο.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως νέο κύμα εκροών έπληξε τις τράπεζες εξαιτίας της ανησυχίας για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και ενδεχόμενο περιπλοκές. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα άσχημες ημέρες καθώς οι αναλήψεις μετρητών ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν κατά τη διάρκεια του Μαϊου και του πρώτου 15θημέρου του Ιουνίου δεν υπήρξε μέρα που να μην σημειωθούν εκροές οι οποίες κυμαίνονταν από 100 εκατ. ευρώ ενώ κάποιες ημέρες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι παρά τις δυσκολίες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άντεξε και εξυπηρέτησε την πελατεία του καθώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίηση το επίπεδο ρευστότητας των τραπεζών ενισχύθηκε σημαντικά. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ούτε η χώρα ούτε το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά αν η αβεβαιότητα παραταθεί ή ακόμα χειρότερα αν επικρατήσει και νέο κλίμα ανησυχίας.

Σε ότι αφορά την αντίδραση του κόσμου την ερχόμενη Δευτέρα υπογραμμίζουν ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απόλυτη ανάγκη να σχηματιστεί ισχυρή, βιώσιμη, κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει άμεση δράση για την εκτόνωση της ανησυχίας, την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία ώστε να εξαλειφθεί, σταδιακά, ο φόβος για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως τονίζουν αναλυτές η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων είναι υπερ του ευρώ και κατά συνέπεια μπορούν να συνεργαστούν για να ανατρέψουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα