Σχέδιο σκληρής λιτότητας και για τη Γερμανία

Πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και για τη Γερμανία σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο Γερμανός υπουργός σχεδιάζει να εφαρμόσει στη χώρα του το ίδιο της το φάρμακο, δηλαδή δημοσιονομική περιστολή και λιτότητα.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις των «σοφών» του υπουργείου Οικονομικών πως η Γερμανία παρ’όλο που μέχρι στιγμής κερδίζει από την κρίση, η παρατεταμένη ύφεση στις

χώρες της ευρωζώνης θα επηρεάσει και την ίδια και ο κ. Σόιμπλε φέρεται να προωθεί σκληρές περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές για να προλάβει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με το Spiegel όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση και όποιος και να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα μπορεί να ξοδεύει, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα περικοπών.

«Οι Γερμανοί ζουν ένα πικρό déjà vu (ήδη ιδωμένο). Ήταν μόλις 10 χρόνια πριν που ο καγκελάριος Σρέντερ έλαβε σκληρά και καθόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη φορά οι περικοπές ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερες» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ανάμεσα στα μέτρα – σοκ που προτείνει το επιτελείο Σόιμπλε για τη Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel, είναι η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη.

Προβλέπεται επίσης μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα