Σαμαράς: Πόροι 16,5 δισ. για την Ελλάδα

18:49 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει 14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να δοθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, έπειτα από αναθεώρηση των στοιχείων για την ελληνική ύφεση.

ΤΑ παραπάνω ποσά κινούνται εντός των στόχων που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο. «Θα δοθούν στην Ελλάδα

περισσότερα από ότι προέβλεπε η αρχική πρόταση Μπαρόζο την ώρα που τα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ μειώθηκαν. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες σε σχέση με την αρχική πρόταση. Διαπραγματευτικά κάναμε το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του περασμένου Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό (οι οποίες απορρίφθηκαν, οδηγώντας εκείνη τη σύνοδο σε ναυάγιο), προέβλεπαν πόρους 11-12 δισ. ευρώ. Τα ποσά που εξασφαλίσθηκαν είναι μεν υψηλότερα, αλλά υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που προέβλεπε το ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς έφταναν στα 20 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόβλεψη πανευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία. «Κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη με επιμονή στο ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη, ένα μέρος από το οποίοι θα έλθει και στη χώρα μας αφού έχουμε την υψηλότερη ανεργία», είπε ο κ. Σαμαράς.

Επεσήμανε επίσης: «Με δική μας επιμονή πέρασε η πρόταση να αναθεωρηθούν τα κονδύλια της Ελλάδας εξαιτίας της κρίσης».

Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συρρικνωμένος σε σχέση με το παρελθόν.« Η Ε.Ε. δεν δυναμώνει όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότησή της, είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα