Σαμαράς κατά ΟΛΜΕ, συντεχνιών και ΣΥΡΙΖΑ

«Το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες» υποστήριξε ο κ. Αντ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του – πριν λίγη ώρα – στη Γ.Σ του ΣΕΒ. «Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα!» ανέφερε ο κ. Σαμαράς,

σημειώνοντας ότι το μήνυμα της κυβέρνησης δεν αφορά μόνον τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και η μετωπική αντιπαράθεση με τις «συντεχνίες» γίνεται «με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί».

Το πλήρες απόσπασμα από την ομιλία του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο. Απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απαράδεκτες! Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι «Πανελλαδικές» είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων. Και καθοριστικές για το μέλλον τους σε όλες τις επόμενες δεκαετίες. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα!

Δεν αντιδικούμε με τους εκπαιδευτικούς. Τους θέλουμε μαζί μας. Σκύβουμε πάνω στα προβλήματά τους. Αλλά το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση – κι όχι μόνο προς τους εκπαιδευτικούς ασφαλώς: Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και Ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες.

Η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα». Όπου όλοι έχουν δικαιώματα, και όλοι έχουν υποχρεώσεις. Κι όπου κανείς δεν μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε όπως παλιά: Να κυριαρχούν, δηλαδή, τα προνόμια των συντεχνιών και να θυσιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών.

Όσοι έτσι σκέφτονται να το ξεχάσουν!

Και αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις σήμερα, επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα που τους είναι και πιο πρόσφατοι…

Αλλά να τους προσγειώσω λίγο στην πραγματικότητα.

Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι: αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε!

Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας. Και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται!

Προσθέστε, μάλιστα, ότι βάζουμε τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί!».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας πως η χώρα αλλάζει υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε βγει ακόμα από τα δύσκολα».

«Τώρα έχω μόνον μια έγνοια: Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό! Κι ένα μόνο φόβο: να μη χαλαρώσουμε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Δήλωσε δε ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και να αποδίδουν και πως «Ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί.Για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίστηκε και ξεμπλόκαραν οι επενδύσεις…η ελπίδα ξαναγεννιέται» δήλωσε στην ομιλία του και επισήμανε την ανάγκη να «πιάσουμε τους στόχους».

«Να μπορέσουμε να παράγουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Ώστε να ανακουφίσουμε τον κόσμο ταχύτερα. Να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Να κερδίσουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης. Να αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα, που δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε και βέβαια η οικονομία μας.Και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερους όρους, ώστε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της δανειακής σύμβασης μιαν ώρα αρχύτερα. Να έχουμε απόθεμα αντοχών ως οικονομία και περιθώρια ασφαλείας ως χώρα, για ό,τι αναποδιά εμφανιστεί απ’ έξω. Να μην αφήσουμε τίποτε στην τύχη…» είπε.

«Δεν θέλω να πάμε καλύτερα από ότι μας υπολογίζουν. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα από όσο φαντάζονται. Θέλω να πάμε πιο μπροστά γιατί το μπορούμε» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της ρευστότητας που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

Σκληρή ήταν η γραμμή που κράτησε και όσον αφορά στις αλλαγές στο δημόσιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σπάμε ταμπού με την απομάκρυνση των ακατάλληλων υπαλλήλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα