Ιατρικές εξετάσεις μέσω… κινητού

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Έρικ Τοπόλ, για να κάνουμε ένα απλό καρδιογράφημα, θα χρειαζόμαστε έναν αισθητήρα και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο ασθενής βάζει το δάχτυλό του στον αισθητήρα και αυτός μεταφέρει δεδομένα για την καρδιακή λειτουργία στο κινητό τηλέφωνο:

«Τα δάχτυλα στους αισθητήρες κάνουν κύκλωμα με την καρδιά του και ύστερα τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα».

Ένας δηλαδή αισθητήρας στην άκρη του δαχτύλου φτάνει για να γίνει μια σειρά εξετάσεων στον ασθενή.

«Αντί λοιπόν να έχουμε έναν παρόμοιο εξοπλισμό σε ένα νοσοκομείο που κοστίζει 3.000 δολάρια, έχουμε αυτό. Μερικές φορές

τα μηχανήματα στο νοσοκομείο φτάνουν τα 7.000 δολάρια. Ενώ εδώ έχουμε μόνο το κινητό μας και αυτή την εφαρμογή» αναφέρει ο καρδιολόγος Έρικ Τοπόλ, ο οποίος έφτιαξε μόνος του μερικές εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο, αλλάζοντας ριζικά τα μέχρι σήμερα ιατρικά δεδομένα:

«Κάθε γιατρός πρέπει να μάθει τις νέες καινοτομίες. Αυτό είναι ένα αληθινό στηθοσκόπιο. Αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, δε γνωρίζω γιατί κουβαλώ αυτό ακόμη, είναι ένα στηθοτηλέφωνο. Είναι ανεκτίμητης αξίας».

Ο καρδιολόγος παραδέχεται ότι συνταγογραφεί περισσότερες εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο από ότι φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρακολουθεί εύκολα τους ασθενείς του από απόσταση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο εβδομηντάρης Μπιλ Σούσα. Θέλει περισσότερη από μια ώρα για να φτάσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Γι’ αυτό δύο φορές την ημέρα, παίρνει την πίεση με την ταμπλέτα του:

«Έχω πολύ υψηλή πίεση. Αυτή η εφαρμογή στέλνει αυτόματα τα αποτελέσματα στον γιατρό μου, σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνω» αναφέρει ο ασθενής.

Πρόκειται για μια συσκευή, γαλλική καινοτομία, η οποία κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Είναι φτηνή για τα δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία είναι πανάκριβη. Εκτός από χρήματα, με αυτή τη συσκευή, που έχει λανσάρει αυτή η εταιρία στο Σαν Ντιέγκο, εξοικονομείς και χρόνο, αφού όλα μπορείς να τα κάνεις στο σπίτι.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα