Ψηφίστηκε η παραπομπή μόνον του Γ. Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αποφασίστηκε η παραπομπή στην προανακριτική επιτροπήτου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με 265 ψήφους, ενώ απορρίφθηκε η παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλου με 124 ψήφους, του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με 80 ψήφους και του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου

με 63 ψήφους.

Στην ψηφοφορία για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Θεόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητοι), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Ηρώ Διώτη και Γιάννης Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν 294 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 286, τα άκυρα 5, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Υπέρ της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, καταψήφισαν 26, ενώ «παρών» δήλωσαν 4.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ο μόνος εγκαλούμενος πρώην υπουργός που παραπέμπεται σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24,ενώ «παρών» δήλωσαν 2.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ- ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Στην τέταρτη κάλπη για τον κ. Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη – την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τους εξής βουλευτές:

Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραίτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

* Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Στις 23: 50 με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας ώρας, άρχισε και πάλι η διαδικασία της ψηφοφορίας που είχε διακοπεί στη Βουλή.

Κομφούζιο επικράτησε νωρίτερα καθώς παρά τη συμφωνία που υπήρξε το μεσημέρι για τέσσερις κάλπες και ένα ψηφοδέλτιο ανά πρόσωπο, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας προέκυψε ζήτημα με τα ψηφοδέλτια και για το εάν αυτά θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τις κατηγορίες ανά πρόσωπο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι βουλευτές. Ο πρόεδρος του Σώματος, Β.Μεϊμαράκης, τελικά διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης σε ψηφοφορία δια της εγέρσεως που πρότεινε το Προεδρείο της Βουλής αποφασίστηκε η συνέχεια της διαδικασίας με ψηφοφορία κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν τα εξ΄αρχής τυπωμένα ψηφοδέλτια.

Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή διεκόπη γύρω στις 23:00 προκειμένου τα κόμματα να συνεννοηθούν για τυχόν αλλαγές στα ψηφοδέλτια της ψηφοφορίας.

Δείτε την εξέλιξη όλης της συζήτησης στη Βουλή:

23:15: «Δύο σε ένα» είναι τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές. Δηλαδή κάθε ψηφοδέλτιο έχει και το πρόσωπο και την πρόταση του κάθε κόμματος χωριστά. Έτσι ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει μεν στην κάλπη για το πρόσωπο, αλλά θα μπορεί να σημειώνει και πέραν της μιας πρότασης για το ίδιο πρόσωπο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι δεν θα αθροίζονται οι ψήφοι ως προς το πρόσωπο αλλά ως προς την πρόταση. Με αυτή τη διαδικασία είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπάρχει το ενδεχόμενο ένα εγκαλούμενο πρόσωπο να μη συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την παραπομπή σε προανακριτική.

Μετά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση μέχρι να αρχίσει η ψηφοφορία

22:29: Ενστάσεις για το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων σχετικά με τον τρόπο που αναφέρονται οι κατηγορίες ετέθησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμεράκης τόνισε ότι τα ψηφοδέλτια έχουν εκτυπωθεί σύμφωνα με όσα είχαν τεθεί από τα κόμματα και είχαν συμφωνηθεί άλλως υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα διάλειμμα 20 λεπτών και να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια με το περιεχόμενο που θα συμφωνηθεί. Νέα ψηφοδέλτια ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε την εκτύπωση νέων ψηφοδελτίων με τα αδικήματα και κουτάκια δίπλα από κάθε αδίκημα ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε βουλευτής να ψηφίζει πρόσωπο και κατηγορία.

22:20 Ευαγγ.Μειμαράκης «Είναι παρεμπίπτον ζήτημα». Δι΄εγέρσεως απορρίφθηκε.

22: 18 Δ. Παπαδημούλης: Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε με επιφύλαξη ότι ένα κομμάτι δεν το έχουμε υπόψη μας. Για την πλειοψηφία δεν θεωρείται μείζον. Να μας επιτρέψετε να επιφυλαχτούμε να συνεκτιμήσουμε πρόσθετο υλικό και να επανέλθουμε αν προκύπτουν νέα στοιχεία. Ζητώ δέσμευση ότι θα μοιραστεί απόψε και να επαναλάβετε τη διαδικασία.

22: 15 Ν.Μαριάς : Θέτουμε στο σώμα πρόταση η ψηφοφορία να γίνει αύριο, αφού έχουμε μελετήσει δικογραφία, διαφορετικά πάμε σε διαδικασία άρον άρον για συγκάλυψη. Δεν πρέπει να γίνει.

22: 10 Αλ.Παπαρήγα Εχει έρθει έγγραφο 120 σελ. που σχετίζεται με αυτό που συζητάμε. Αν προκύπτει κάτι απαλλακτικό ή κάτι που εμπλέκει άλλους δυο τρεις, εμείς δηλαδή πως θα ψηφίσουμε; Αναρωτιέμαι αν πρέπει να ψηφίσουμε τώρα

22: 02 Ανδρέας Λυκουρέντζος: Πρέπει να προστατεύουμε το κύρος των θεσμών. Να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση σε χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Αυτό δηλ. που έγινε κατεξοχήν από την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεκμηρίωσε την πρόταση τους. Δεν θεμελιώθηκε. Δική σας πρακτική είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το πολιτικό πεζοδρόμιο. Η αντιπολιτευση δραπετεύει από τις ευθύνες.

Αύριο οι νέοι θα μας ρωτούν τι πράξατε στην κρίση; Γιατί διχάσατε το λαό;

…Από πού πηγάζουν οι υπαινιγμοί για τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να παρεμβαίνει στους θεσμούς και να τους επηρεάσει; Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς.

Εμείς σας καλούμε να στηρίξουμε τους βουλευτές που θα πάρουν μέρος στην επιτροπή για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.

21:40 Δευτερολογία Βενιζέλου: « Με εντυπωσίασαν οι μαντικές ικανότητες του κ.Τσίπρα. Δεν ήρθε να ακούσει. Δεν έχει αντιληφθεί σε τι ατραπό έχει οδηγήσει το κόμμα του αλλά να επαναλάβει τα ίδια επιχειρήματα. Με θέλει εδώ ως κατηγορούμενο και έκανε και αξιολογήσεις ποιος είναι συμπαθής κατηγορούμενος. Θεσμικά ανατριχιαστικά πράγματα. Είναι ιερό το δικαίωμα του κατηγορούμενου αλλά ανίερο το δικαίωμα του σκευωρού. Ανίερος ο χυδαίος εκβιασμός των βουλευτών.

Καμαρώνεται ότι θέσατε δύσκολα στο Σόιμπλε. Έχετε αναρωτηθεί τι συζητήσεις έκανα εγώ με το Σόιμπλε; Συζητήσαμε πολλές φορές το σενάριο σας για έξοδο από ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Εγώ δεν έκανα δημόσιες σχέσεις με Σόιμπλε αλλά πήγα να κρατήσω την Ελλάδα όρθια .

Πήγατε και είπατε για το Χριστοφοράκο. Ξέρετε πόσες φορές είπα ότι οι γερμανικές εταιρείες συνδέονται με σκάνδαλο στην Ελλάδα ως προμηθεύτριες. Νομίζετε ότι παίρνεται επίχρισμα του αξιόπιστου ηγέτη. Αν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την επόμενη δόση θα το κάνετε. Αφού τους πείσατε ότι είστε αξιόπιστος, ετοιμαστείτε να υπογράψετε. Να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Χάσαμε και τη αίσθηση του χιούμορ, έχω άτυπα αντίγραφα από τη θητεία στο υπουργείο Άμυνας. Αν ανοίξετε τα περιοδικά θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Υποδύεστε τους υπερευαίσθητους;

….Αυτά κάνετε είναι η επιτομή της σκευωρίας. Σας καταλογίζουμε τεράστια πολιτική ευθύνη. Μετατρέπετε σε ζούγκλα το δημόσιο βίο, δεν είναι αντιπαράθεση άλλα οιονεί εμφύλιος πόλεμος.

21:20 Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ):Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αντώνης Σαμαρά.

Για ακόμη μία φορά όμως, (για τον Ευάγγελο Βενιζέλο) επέλεξε αντί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις, να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να τον κατηγορήσει ότι σχεδόν φταίει για όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο, γιατί έχει κρυφό σχέδιο ενάντια στη σταθερότητα, για να καταστρέψει τη χώρα.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν να συναντώ ηγέτες σημαντικών χωρών με σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, κατάφερα να πείσω την πρόεδρο της Βραζιλίας να ψηφίσει αποχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που αφορά τη βοήθεια στη χώρα, ένα πρόγραμμα που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδιέξοδο. Μήπως και στο υπουργείο Οικονομικών πήγαμε για να πείσουμε τον κ. Σόιμπλε να σταματήσει τη βοήθεια;

Αυτό ενοχλεί γιατί είχαμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε οι μόνοι που βρεθήκαμε απέναντι σε έναν αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης κα του είπαμε ότι εκκρεμότητες δεν έχει μόνο η Ελλάδα προς τη Γερμανία,αλλά και η Γερμανία προς την Ελλάδα, με το κατοχικό δάνειο και την συγκάλυψη του σκανδάλου Ζίμενς και της κατάθεσης στα γερμανικά δικαστήρια του κ. Χριστοφοράκου, που κρατείται επτασφράγιστο μυστικό.

Η διαφθορά, όπως και το τανγκό, θέλει δύο. Αυτόν που δωροδοκείται και αυτόν που δωροδοκεί. Το πού έφτασε αυτή η έρμη χώρα έχει να κάνει με το ποιοι διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου.

Δυόμισι χρόνια τώρα, ο λαός μας έχει γονατίσει. Από μία εγκληματική πολιτική, του Μνημονίου. Όσοι την ψηφίζετε και την υλοποιείτε, μας έχετε πει επανειλημμένως ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις του. Όταν λέγατε οι Έλληνες, εννοούσατε τον μέσο Έλληνα, τον μεροκαματιάρη, τον υπάλληλο. Δεν εννοούσατε ούτε τους μεγαλοκατασκευαστές, ούτε τους εφοπλιστές που λέει ο κ. Βενιζέλος ότι συναντήσαμε κρυφά. Τους συναντήσαμε φανερά και με ανακοίνωση τους ζητήσαμε να πληρώσουν φόρους γιατί η κοινωνία στενάζει.

Δεν εννοούσατε ούτε τους κατόχους πλούτου, ούτε τους μιντιάρχες, ούτε τους προμηθευτές του Δημοσίου. Αυτοί έμειναν εκτός θυσιών και στο απυρόβλητο της κριτικής. Τρία χρόνια που όλοι οι υπόλοιποι έχουν γονατίσει, κάποιοι έβγαιναν με περίσσιο θράσος και έλεγαν στο λαό “μαζί τα φάγαμε”. Λέγατε ότι για την κρίση πρέπει να πληρώσει ο “τεμπέλης Έλληνας”. Και πλήρωσε και με το παραπάνω: με ανεργία, κρίση, χαράτσια, αναξιοπρέπεια, φτώχεια. Όμως,την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από εσάς μας κουνούσατε το δάχτυλο για το πόσο τεμπέληδες είναι οι Έλληνες και κρατούσαν στα συρτάρια τους, στην ιδία και προσωπική τους χρήση, μυστικά και στοιχεία που αφορούσαν στον πλούτο και τις καταθέσεις μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας. Μιας συμμορίας διαπλοκής και διαφθοράς που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του καθεστώτος κλεπτοκρατίας που μας κυβερνά: το τρίγωνο της αμαρτίας, της τραπεζοκρατίας, του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και της μιντιοκρατίας. Όλοι αυτοί υποστήριζαν με πάθος το Μνημόνιο. Γιατί άραγε; Όλοι αυτοί ήταν με μένος κατά της προοπτικής να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι με ρεσάλτο, με την ψήφο των πολιτών- στην εξουσία. Δεν υπήρξε επιχείρηση που να μην τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους. Δεν υπήρξε μεγαλοεπιχειρηματίας που να γυρίσει και να πει με θράσος “αν με βρείτε, ελάτε να με φορολογήσετε”.

Να όμως που έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του. Και ξεκινά απ΄έξω, φυσικά, όχι από μέσα, η διαδικασία αποκάλυψης μεγαλοκαταθετών σε μία μόνο από τις τράπεζες του εξωτερικού.

Και λέω απ’ έξω γιατί δεν θα ξεκινούσε από μέσα: το σύστημα διαπλοκής ήταν καλά οχυρωμένο, πίσω από τον όρκο της σιωπής, της ομερτά και της συγκάλυψης. Αλλά ακόμη και όταν έσπασε η ομερτά, ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση άρον άρον και να μην πέσει φως στο ιερό άβατο: στη διασύνδεση των λογαριασμών και βγουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες. Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη συγκάλυψη και την τραπεζοκρατία.

Ο πρωθυπουργός σε μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση απουσιάζει. Δεν έρχεται να υπερασπιστεί τη στάση σας και παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα του κ. Βενιζέλου. Του προσφέρει πλήρη κάλυψη όχι για να μην παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη -εμείς ζητάμε να παραπεμφθεί σε προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Διερωτόμαστε: εκτός από την πιθανή ποινική ευθύνη της πλαστογραφίας και της αλλοίωσης της λίστας, άλλη ποινική ευθύνη δεν προκύπτει;

Μας λέτε ότι προκύπτει μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό της παράβασης καθήκοντος. Αλλά μόνο για την αλλοίωση. Όχι για την απόκρυψη, γιατί αν προέκυπτε τέτοιο θέμα για τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα προέκυπτε και για τον κ. Βενιζέλο. Η συγκάλυψη έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός που προσπαθεί να δώσει σανίδα σωτηρίας στους συναδέλφους τους. Όπως έγινε και στην πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο, για να δούμε πώς έφτασε η χώρα ως εδώ. Είναι μία πρόταση που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την κατέθετε δημόσια, λέγοντας “η μία και μόνη εξεταστική”. Τι άλλαξε, κύριοι της ΝΔ; Φοβάστε μην πέσει η κυβέρνηση. Το άκουσα να το λέει ο κ. Πάγκαλος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω. Όλοι γνωρίζουν ότι επιθυμούμε διακαώς την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρούμε ότι η πολιτική σας είναι καταστροφική για τη χώρα και δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Όμως, ποτέ δε συνδέσαμε την τύχη της κυβέρνησης με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, αν ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τους δικούς του λόγους να συμπεριφέρεται ως ο έχων τη μύγα, θα έπρεπε να είναι ο ίδιος που θα ζητούσε τη σύσταση της επιτροπής, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, λέει μια παροιμία. Δεν το κάνει όμως. Το ερώτημα είναι γιατί. Η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι πως η στάση του κ. Βενιζέλου και του πρωθυπουργού είναι στάση που υποδεικνύει ενοχή, γιατί γνωρίζουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η κορυφή του παγόβουνου. Αν αποκαλυφθεί τί βρίσκεται κάτω από τα ύδατα, θα ανοίξει μια σειρά από ζητήματα. Είναι το σκάνδαλο που κρύβει μέσα της σκάνδαλα προηγούμενων ετών. Γι’ αυτό και έγιναν τα πάντα για να μείνει κρυφή και αναξιοποίητη.

Η λίστα παραδόθηκε από τους Γάλλους στους Έλληνες αξιωματούχους. Οι Έλληνες επιμένουν ότι την παρέλαβαν ανεπισήμως, οι Γάλλοι λένε επισήμως. Δεν είναι καθαρό ποιος παρέλαβε το CD. Σε δύο ένορκες καταθέσεις αναφέρεται ένας πρώην έλληνας πρέσβης, όχι ο τότε πρέσβης, ο κ. Χαλαστάνης. Τί δουλειά είχε; για λογαριασμό τίνος; ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που τότε ήταν σύμβουλος του ΣΕΒ. Για μια λίστα που αφορά πρωτίστως επιχειρηματίες…

Τα ερωτήματα είναι γιατί κρύφτηκε αυτή η λίστα από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί την εποχή της προετοιμασίας της εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο κρύφτηκε η αλήθεια και καταδικάστηκαν ως ένοχοι οι εργαζόμενοι, γιατί αυτό το διάστημα οι κυβερνήσεις νομιμοποίησαν τη φοροδιαφυγή και εξασφάλισαν το ακαταδίωκτο στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη λίστα βρίσκεται ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας, προστατευόμενοι του πολιτικού συστήματος.

Άκουσα με προσοχή τις ομιλίες των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Έχουν το ιερό δικαίωμα ενός κατηγορούμενου -κατά μία έννοια- να μετέρχονται κάθε μέσο για να υποστηρίξουν την αθωότητά τους. Υπ’ αυτή την έννοια, είμαι συγκαταβατικός στα όσα ειπώθηκαν. Έχουν επιλέξει διαφορετικό ύφος υπερασπιστικής γραμμής. Ο πρώτος το ύφος της αθώας περιστεράς και ο δεύτερος του μαινόμενου ταύρου. Το πρώτο είναι αποτελεσματικό, το δεύτερο προδίδει ενοχή.

Τόσο μεγάλη ανασφάλεια αισθάνεται ο κ. Βενιζέλος από τους βουλευτές του; Θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι βουλευτές θα σεβαστούν τη διαδικασία και τον εαυτό τους και δε θα συμβάλουν σε μία διαδικασία που υποβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Άλλα εντελώς αστήρικτα, άλλα με κάποια βάση. Όμως, αυτό που ακούγεται ότι ενορχηστρώσαμε σκευωρία κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, είναι από τα άγραφα.

Την πρώτη δικογραφία που ήρθε το Νοέμβριο στη Βουλή το γνωρίζετε; εκεί μιλάει για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης.

Αναρωτιόμαστε: μας λένε ότι θέλουμε να στοχοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέλος και υπουργός ποιου κόμματος ήταν; Μέλος του ΠΑΣΟΚ ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς…

Μήπως και ο κ. Ραγκούσης με τις διαρκείς καταγγελτικές παρεμβάσεις του για τον τρόπο που διαχειριστήκατε τη λίστα, είναι μέρος και μέλος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΠΑΣΟΚ;

Μέχρι και στο ‘89 φτάσατε, αλλά ξεχάσατε κάτι: σήμερα εσείς συγκυβερνάτε με τους κκ. Κουβέλη και Σαμαρά, που ήταν υπουργοί της τότε κυβέρνησης. Τότε, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ. Εσείς καταντήσατε το σημερινό ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ.

Δεν στοχοποιούμε πρόσωπα. Το σύστημα της κλεπτοκρατίας που λεηλάτησε το λαό μας, αυτό στοχοποιούμε. Και απαιτούμε δικαιοσύνη γι’ αυτό που διεξήχθη σ’ αυτόν τον τόπο. Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Θα καλύψει ο κ. Σαμαράς αυτούς που πήραν τη λίστα μαζί τους φεύγοντας και δεν ενημέρωσαν ούτε τον αντικαταστάτη τους; Θα καλύψει ο κ. Σαμαράς τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο τότε, της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, που δεν έκρινε σκόπιμο σε καμία από τις διαρκείς συνεδριάσεις, να τον ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ; Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος του τελευταίου κοινοβουλευτικού κόμματος και στις συναντήσεις μου με τον τότε πρωθυπουργό, είχα θέσει το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Προφανώς έγιναν και συσκέψεις για το θέμα. Γιατί δεν τον ενημέρωσε κανείς; Εκτός κι αν είναι μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπαδήμος..

Ακατανόητη η στάση του κ. Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ. Μας προξενεί ερωτήματα αυτή η στάση. Θα πρέπει να γνωρίζετε, σε κάθε περίπτωση, συνάδελφοι της συμπολίτευσης, ότι η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, είναι να μην περάσει η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου.

Ο λαός σας έχει πάρει χαμπάρι. Και οι έξω, αυτοί που ως τώρα σας στηρίζουν, σας έχουν πάρει χαμπάρι. Όπως εσείς πετάτε στα βράχια τον κ. Παπακωνσταντίνου, κι αυτοί στα βράχια θα σας πετάξουν.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα μετά την ύβρι που διαπράχθηκε σ’ αυτό τον τόπο, να υπάρξει η κάθαρση. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εμείς θα επανέλθουμε για να αποδοθούν ευθύνες. Το βέβαιο είναι ότι στα μάτια της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας, αυτές οι ευθύνες έχουν αποδοθεί».

21:08 Ευάγγελος Μεϊμεράκης: Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με επισυναπτόμενα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η Βουλή τα παρέλαβε μόλις τώρα και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες τα κόμματα να έχουν άμεση πρόσβαση να δουν τι περιέχει και πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν στην συζήτηση.

21:05 Καμμένος (παρέμβαση): Θέλω να διευκρινιστεί. Όντως έχει ο κ. Βενιζέλος ψηφιακές φωτοτυπίες για τα αμυντικά σχέδια της χώρα ή το είπε χάριν αστειότητας;

20:35 Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση σταθεροποίησης εν μέσω πολλών δυσκολιών. Το 2013 είναι μια στροφή εξόδου από την κρίση. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να επικρατήσει ασφάλεια και αισιοδοξία, όμως οι συνασπισμένες δυνάμεις οπισθοδρόμησης βρίσκονται σε κατάσταση πολύ υψηλής νευρικότητας.

Επανέρχεται (ΣΥΡΙΖΑ) μετά τις εκλογές και ξαναχάνει λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εταίρους μας και τώρα δεν έμεινε τίποτα άλλο παρά το ρεσάλτο που έχει ένα επιλεγμένο στόχο το ΠΑΣΟΚ. Και για να πετύχει πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Πρέπει χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του.. Απώτερος στόχος, που έχει ομολογηθεί επισήμως, είναι να πέσει η κυβέρνηση. Το έχουν πει επανειλημμένα .τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έτσι εξηγείται το μένος εναντίον μου. Ως αντιπολίτευση είστε αμήχανοι, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το κοινοβουλευτικό σας μέγεθος.

Δεν σας ενδιαφέρει η λίστα. Αυτό που θέλετε είναι να την κάνετε μοχλό μιας πολιτικής σκευωρίας. Προσπαθήσατε να προκαλέσετε σύγχυση και ισοπέδωση. Επιχειρήσατε να δώσετε ποινική ευθύνη σε μένα που έστειλα το άτυπο αντίγραφο στον πρωθυπουργό και τις αρχές γιατί τα άλλα χαθήκανε.Τέσσερις μήνες ταλαιπωρείται η χώρα και προσπαθήσατε να αποσιωπήσετε ότι αντέδρασα ακαριαία…

…Κατηγορούμαι για υπεξαίρεση. Τι υπεξήχθη μια άτυπη ψηφιακή φωτοτυπία; Κάθε μέρα οι υπουργοί παίρνουμε δεκάδες φωτοτυπίες για λόγους ενημέρωσης. Μήπως δεν έχω φωτοτυπίες από τα αμυντικά σχέδια της χώρα από την εποχή που ήμουν υπουργός Άμυνας. Βεβαίως έχω. Για ενημέρωση. Πως πήγαινα στο ΝΑΤΟ;

(επικρατεί φασαρία στην αίθουσα)

Βενιζέλος: Βεβαίως έχω. Γιατί; Για να κάνουμε πραξικόπημα όταν θα πάρετε την εξουσία; (Γέλια)

…Τι κάναμε για τη φοροδιαφυγή; Το αυγό του Κολόμβου ήταν η καθολική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Έτσ βάλλαμε στο στόχαστρο 250 δισ. ευρώ καταθέσεων. Άλλαξαν τα δεδομένα στη μάχη για τη φοροδιαφυγής. Ποιος την καταψήφισε στη Βουλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν σύντομη αλλά εξαιρετικά πυκνή. Μπορείτε να διαφωνείτε πολιτικά αλλά για μένα το κρίσιμο είναι ότι η χώρα έμεινε όρθια,μέσα στο ευρώ. Ότι πήραμε το δεύτερο δάνειο κάναμε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ιστορία, ότι έγινε άρση τραπεζικού απορρήτου.

20:15 Μάκης Βορίδης : «Ο Γ.Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να επιδιώκει προκαταρκτική για να αποκαθάρει το όνομά του, αν πιστεύει στην αθωότητά του. Αυτός ο συλλογισμός πρέπει να μας καθοδηγήσει και σε επόμενες περιπτώσεις. Έτσι πρέπει να κρίνουμε αν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, και ο Λ. Παπαδήμος πρέπει να παραπεμφθούν, δηλαδή ψάχνοντας ενδείξεις για αδικήματα. Αν ήταν καλοί η κακοί υπουργοί, αν εισέπραξαν ή όχι, δεν είναι αντικείμενο παρούσας διαδικασίας. Όχι στην απόδοση λαϊκών αισθημάτων στη Βουλή. Τον νόμο του Λιντς δεν τον αποδίδουμε στη βουλή. Προέκυψε ότι Βενιζέλος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Το αλλοιωμένο στικάκι ήταν ήδη διαμορφωμένο και δεν είχε περαιτέρω παρέμβαση. Τι υπεξαγωγή άραγε έκανε ο Βενιζέλος; Επί ποίου εγγράφου; Τίνος πράγματος αφαίρεση; Του στικ από το ΣΔΟΕ, το οποίο του το έδωσε η υπηρεσία; Δεν θέλει να σκεφτόμαστε πολύ για αυτά. Τα έγγραφα μιλούν από μόνα τους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

19:50 Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ): «Θεωρώ τον εαυτό μου βουλευτή καρατερίστα, η διαδικασία αυτής της υπόθεσης δεν ξεκινά με τους καλύτερους όρους. Η κατάσταση δεν είναι ίδια με το 2008 και θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε προς μια πορεία που θέλουν οι πολίτες, να εκκαθαρίσουμε όλες τις υποθέσεις που θα έρθουν μπροστά μας. Προσωπική μου άποψη είναι να ξεκινήσουμε από εξεταστική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει μια γκάμα θεμάτων, να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες και να εντοπίσει πιθανές ενδείξεις για προκαταρκτική. Η πρότασή μας βασίζεται στο ότι η έναρξη προκαταρκτικής εκ μέρους της επιτροπής είναι εισαγωγή για ολοκλήρωση της έρευνας αν πληρούνται προϋποθέσεις για άσκηση ποινικής δίωξης. Η ΔΗΜΑΡ θα κάνει το καθήκον της, θα ψηφίσει κανονικά».

18:40 Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Για τη δραματική συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει η πολιτική που ακολούθησαν οι ηγεσίες σας πιστά και το γεγονός ότι έχετε μετατρέψει τους τελευταίους μήνες το κόμμα σε συνιστώσα της ΝΔ του κ. Σαμαρά. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δυόμισι χρόνια μετά δεν έχει μαζέψει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα… από σκοπιμότητα, όχι από ανικανότητα… επέλεξαν να υποθάλψουν πλούσιους φίλους τους, την ώρα που λεηλατούσαν και λεηλατούν το εισόδημα των χαμηλότερων στρωμάτων [...] Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έπεισε. Γιατί δεν μάζεψε επί των ημερών του ένα ευρώ; γιατί δεν ρώτησε τους ομολόγους του πως μάζευαν λεφτά, τηρώντας τη νομιμότητα; Ο κ. Βενιζέλος γιατί επί ένα χρόνια παρίστανε τον ανήξεορ, απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών; Πως απαντά στην επιστολή Παπαδήμου; Συνυπεύθυνοι οι κ.κ. Καπελέρης και Διώτης και θα λογοδοτήσουν.

18:00 Παν. Καμμένος (ΑΝΕΛ): Δεν καταδικάζουμε κανέναν σήμερα, αποφασίζουμε αν με τις ενδείξεις που έχουμε αξίζει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες […] Φτηνές δικαιολογίες τα περί παθογένειας του ελληνικού συστήματος και γραφειοκρατίας… Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος στα πρόσωπα της λίστας… Μέχρι τώρα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

16:25 Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ): Το σύστημα είναι πολύ καλά θωρακισμένο… ούτως ώστε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μεμονωμένα πρόσωπα -και αν υπάρχει σκοπιμότητα- να βγει η αλήθεια. Να δεχτώ ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου πιστεύει τα επιχειρήματά του. Δεν αλλάζει ότι είναι απολύτως γνώστης της σαπίλας αυτού του συστήματος.

15:00 Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζήτησε ο Μαν. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) . Διερωτήθηκε γιατί ο Ευαγ. Βενιζέλος δεν ζήτησε από μόνος του να περάσει από όλες τις διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

14:25 Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν εμπλέκομαι στην αλλοίωση, το USB από το οποίο σβήστηκαν τα αρχεία δεν ήταν εκείνο που παρέδωσα […] Θα ήταν παράλογο και βλακώδες… δεν είχα λόγο να το κάνω, οι συγγενείς μου παρέδωσαν στον οικονομικό εισαγγελέα στοιχεία που δικαιολογούν τις καταθέσεις… αν το έκανα δεν θα το έκανα τόσο εξόφθαλμα… Όταν δημοσιεύτηκε η λίστα δεν θα μπορούσα να καταγγείλω ότι λείπουν ονόματα […] Η διαγραφή των ονομάτων παραπέμπει σε προσπάθεια ενοχοποίησής μου.

Ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε, τόσο όσον αφορά στο Μνημόνιο, αναφέροντας ότι την ίδια πολιτική ακολουθεί και σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση, όσο και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Ίσως και εξαιτίας όλων αυτών να βρίσκομαι εδώ σήμερα, γιατί αυτά ενόχλησαν. Ποτέ δεν είχα προστάτες [...] Δεν έχω λογιαριασμούς στην Ελβετία, δεν έχω off shore… Πόσοι από αυτούς που με «εκτελούν» μπορούν να πουν το ίδιο;

14:20 Γ. Παπακωνσταντίνου: Αρχές καλοκαιριού 2010 ενημερώθηκα από το διοικητή της ΕΥΠ. Σε Eurogroup ζήτησα από την Κρ. Λαγκάρντ να στείλει τη λίστα. Σε επόμενη συνάντηση συμφώνησε. Τον Οκτώβριο του 2010 τα στοιχεία έφτασαν στην Αθήνα, αφού προπιηγουμένως ο Έλληνας πρέσβης το παρέλαβε από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Σε CD περίπου 2000 αρχεία σε Excel. Το άθροισμα των καταθέσεων περίπου 20 ατόμων αντιστοιχούσε στο ήμισυ του συνόλου των 2 δις. δολ. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε USB και να φυλαχθεί το CD χωρίς να ενημερώσω [σ.σ. τους υφιστάμενους μου] για το περιεχόμενό του. Ο Γ. Καπελέρης με ενημέρωσε ότι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι καταθέσεις. Ζήτησα συνέχιση της έρευνας. Στις 24/1/2011 συγκάλεσα σύσκεψη στο γραφείο μου για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία από τη Γαλλία και τα αποτελέσματα του ελέγχου. Αποφασίστηκε ο γ.γ. του υπουργείου να αναλάβει τις επαφές με την Ελβετία και το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τις έρευνες. Το τέλος του 2011 συναντήθηκε με την Ελβετή ομόλογό μου στο πλαίσιο του φόρουμ στο Νταβός με αντικείμενο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Οι διαπραγματεύσεις με δέσμευαν όσον αφορά στη χρήση της λίστας. Το Μάιο του 2011 ο Γ. Διώτης αντικατέστησε τον Γ. Καπελέρη. Αρχές Ιουνίου 2011 συζητήσαμε για τα στοιχεία και την έρευνα που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του. Μετά τον ανασχηματισμό μετακινήθηκα σε άλλο υπουργείο και τελειώνει η εμπλοκή μου. Εγώ ζήτησα και παρέλαβα τα στοιχεία, ζήτησα τον έλεγχο των μεγαλύτερων καταθέσεων και ενημέρωσα τον Γ. Διώτη […] Τι να πρωτοκολλήσω; Ένα CD χωρίς διακριτικά με 2000 αρχεία; Πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση κατοχής και γνώριζα ότι τα στοιχεία ήταν απόρρητα. Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω τη διαρροή, ακυρώνοντας τα στοιχεία. Ήμουν και είμαι βέβαιος ότι μη δίνοντας επίσημο χαρακτήρα έπραξα το καλύτερο δυνατό για την αξιοποίησή τους. Η μη πρωτοκόλληση σε τι ακριβώς εμποδίζει την αξιοποίησή τους; Το ΣΔΟΕ υποχρεούται να ερευνά ανεπίσημες πληροφορίες. Γιατί δεν το πρωτοκόλλησαν οι διάδοχοί μου; […] Τα στοιχεία της λίστα Λίχτενστάιν είχαν παραδοθεί επίσημα στο ΣΔΟΕ, τα πρώτα στοιχεία ελέγχθηκαν έπειτα από 14 μήνες […] Το CD αντιγράφηκε γιατί ήταν πιο ασφαλές το USB […] Τα αυθεντικά στοιχεία είναι στη Γαλλία, όχι στο CD […] Δεν ευθύνονται οι συνεργάτες μου [..] Ερώτημα είναι δυνατόν να μην είδα τη λίστα; Δεν υπήρχε μία λίστα, αλλά 2.000 αρχεία […] Δεν έχασα το CD, το έδωσα στη γραμματεία μου, δεν γνωρίζω που είναι σήμερα. Αντικειμενικά, πολιτικά πράγματι φέρω ευθύνη γι’ αυτό [..] Πιστέυω ότι τα στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν ,όχι όμως στα δικαστήρια, αλλά ως έναυσμα έρευνας ως ανώνυμη καταγγελία. Αυτό περίμενα να κάνει το ΣΔΟΕ […] Άλλες χώρες που χρησιμοποίησαν τα στοιχεία είχαν προβλήματα… γιατί ήταν παράνομα […] Και βέβαια έδωσα εντολές να γίνει έρευνα, παρουσία πολλών… έδωσα στο νέο γραμματέα του ΣΔΟΕ τα στοιχεία… Το ΣΔΟΕ δεν έχει ανάγκη για εντολές να κάνει τη δουλειά του αλλά έχει υποχρέωση στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αυτονομίας… Θα μπορούσε να απευθυνθεί για βοήθεια στον οικονομικό εισαγγελέα.

13:50 Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) Μέλημα μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Δεν κατασκευάζουμε ενόχους ή αθώους, δεν έχουμε αρμοδιότητα να παραπέμπουμε για πολιτικές ευθύνες στο ειδικό δικαστήριο επειδή έτσι μας εξυπηρετεί [...] Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες κ. Βενιζέλου αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών [...] δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε την πόλωση γιατί αυτή η πόλωση έφερε δεινά στον τόπο.

12:40 Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ): Ο στόχος ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να χτυπηθεί η κυβέρνηση. Και πότε επιχειρείται αυτό; Τώρα, που η χώρας παίρνει ανάσα […] Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει να χυθεί άπλετο φως, όμως το να μετατρέπεις όλο τον πολιτικό κόσμο σε ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο, είναι παιχνίδι φτηνό [..] Το ερώτημα είναι απλό και ξεκαθαρο : Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και ο Ευαγ. Βενιζέλος έκαναν ότι ήταν δυνατό για να α πατάξουν τη φοροδιαφυγή; […] Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία γι’ αυτό να έχει τις ευθύνες που θέλουν να του καταλογίσουν; [..] Δηλώνουμε «τέρμα στη λιστολογία», δεν θα μας απασχολήσει γιατί δεν απασχολεί τους Έλληνες πολίτες.

12:20 Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Την ίδια ώρα που ζητούσαν επιτακτικά από τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα, την ίδια ώρα κρατούσαν καλά κρυμμένο στην ιδιωτική τους κατοχή και γνώση αυτό το αρχείο, «στο μιλητό» […] Υπήρχαν βουλευτές που έκαναν ερωτήσεις [για τη λίστα] και εισέπρατταν ψευδείς απαντήσεις […] Είναι ακόμη ένα ορφανό σκάνδαλο για το οποίο κανείς δεν αναλαμβάνει ούτε καν την πολιτική ευθύνη ή τις συνέπειες του νόμου; Πρωτίστως κρίνεται η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια και ο πατριωτισμός του καθενός από εμάς […] Το πώς θα ψηφίσετε δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι και καθήκον […] Αποδεδειγμένα έδρασαν με ασυδοσία και αίσθημα ακυβερνησίας κυβερνητικά πρόσωπα που προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ […] Όταν τα ίδια πρόσωπα ασκούσαν εξουσία, τα χειροκροτούσατε όρθιοι […] Όταν τα ίδια πρόσωπα έπρεπε να κριθούν από τις επιτροπές της Βουλής, εσείς τα προστατεύσατε [...] Δύο τα ερωτήματα: Γιατί δεν θέλετε να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα; Γιατί είστε διατεθειμένοι να προσθέσετε επάξια τους εαυτούς στη λίστα όσων συγκάλυψαν αδικήματα σε βάρους του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος;

12:15 Υπόμνημα Παπαδήμου στον πρόεδρο της Βουλής: Δεν είχα ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ.

12:00 Χρ. Μαρκογιαννάκης (ΝΔ): «Με πολύ σοβαρότητα και σύνεση αποφασίσαμε την πρόταση που θέτουμε στην κρίση του Κοινοβουλίου […]Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις [για ποινικές ευθύνες] του κ. Παπακωνσταντίνου […] Υπήρξε σαφέστατη πλημμέλεια». Αν προκύψουν ενδείξεις για ευθύνες άλλου προσώπου, θα ερευνηθούν, πρόσθεσε.

11:40 Το παρασκήνιο για τις κάλπες: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης είχαν συμφωνήσει από χθες το βράδυ στις τέσσερις κάλπες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό κρατήθηκε «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι να μιλήσει στη Βουλή ο Δημ. Παπαδημούλης, προκειμένου η κυβερνητική πρόταση να κερδίσει τις εντυπώσεις.

11:35 Τέσσερις κάλπες, τέσσερα ψηφοδέλτια συν το λευκό με καταγγελίες ανά πρόσωπο αποδέχεται το προεδρείο της Βουλής.

11:30 Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης ζητά οι βουλευτές να ψηφίζουν σε όλες τις κάλπες.

11:25 Τέσσερις κάλπες με ψηφοδέλτια ανά κατηγορία, δέχθηκε και η ΝΔ, μέσω του εκπροσώπου της Μάκη Βορίδη.

11:15 Τέσσερις κάλπες και ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες απ’ όλους τους Βουλευτές προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρότεινε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Τεχνητή ένταση επιδιώκουν χρυσαυγίτες βουλευτές.

11:10 Τέσσερις κάλπες και συζήτηση τεσσάρων ημερών ζητά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που ανήμερα του Αγίου Αντωνίου αναζητά τον … Άγιο Φανούριο!

11:00 Μία κάλπη ανά πρόσωπο, ήτοι 4 κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος, απαντώντας στους επικριτές του με σκληρή γλώσσα.

10:50 Στη Βουλή, σε λίγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγ. Μεϊμαράκη. Με υπόμνημα θα απαντήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

10:40 Θα παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στις δύο ψηφοφορίες και για συμβολικούς λόγους δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία της πρότασης των ΑΝΕΛ που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή.

10:30 «Το ποτήρι του εξευτελισμού τους θα το πιούνε μόνοι τους μέχρι τέλους», δήλωσε πριν από λίγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα μείνει και ψηφίσει σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για τέσσερις κάλπες και μία ψηφοφορία ή τουλάχιστον για μια κάλπη σε μια ψηφοφορία.

Νωρίτερα, το matrix24.gr έγραφε:

Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης, ήδη με την έναρξη της σημερινής συζήτησης όταν και θα τεθεί το ζήτημα της διαδικασίας ψηφοφορίας, δημιουργούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η απόφαση των τριών της συγκυβέρνησης για τη διεξαγωγή τριών διαδοχικών ψηφοφοριών όπου θα τεθούν, κατά σειρά, οι τρεις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και ενστάσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η κυβερνητική πρόταση είναι απλή: μπορεί να υπάρχει σύμπηξη της διαδικασίας συζήτησης των τριών προτάσεων, ωστόσο αυτές θα τεθούν χωριστά σε ψηφοφορία, όπως δηλαδή θα συνέβαινε εάν έμπαιναν με χρονολογική σειρά προς συζήτηση στη Βουλή. «Άλλωστε», σημειώνουν συνομιλητές του Προέδρου της Βουλής, «οι τρεις προτάσεις, αν και αφορούν την ίδια υπόθεση, ούτε το ίδιο σκεπτικό έχουν ούτε στο ίδιο δια ταύτα καταλήγουν».

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, τον οποίο κάποιοι εμφανίζουν δυσαρεστημένο από τη διαχείριση που έκαναν τα κόμματα στην υπόθεση, δεν αναμένεται να αναλάβει ο ίδ

Keywords
παπακωνσταντινου, Γιωργος Παπακωνσταντινου, λουκας παπαδημος, γιώργος παπανδρέου, θεοδωρα τζακρη, αλέξης τσίπρας, ζωή κωνσταντοπούλου, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, παπανδρεου, παπαδημος, ψηφοφορία, αηδόνης, νεα δημοκρατια, συριζα, δημαρ, ψηφοδελτια, αβραμοπουλος, λοβερδος, σηφουνάκης, νακος, σαμαρας, βουλη, τσιπρας, ΚΚΕ, νέα, σελ, δηλ, σόιμπλε, δραχμη, ελλαδα, ζούγκλα, οιονεί, ΔΝΤ, εκκρεμότητες, μνημονιο, τραπεζες, φως, συγκεκριμένο, σεβ, ραγκουσης, υπουργοι, καμμενος, εκλογες, εξηγείται, λιντς, σδοε, usb, ευπ, αθηνα, γαλλια, excel, δις, δολ, ιουνίου, σημαίνει, ειλικρίνεια, ήτοι, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κακλαμανης, Πρωτοχρονιά, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, αλεκα παπαρηγα, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, πυρρος δημας, ήτοι, υψηλαντης, χωρες, ζούγκλα, το θεμα, αυγη, γερμανια, γνωση, δουλεια, δολ, ευπ, θεμα, θητεια, ντουλαπες, οικονομια, ονοματα, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, ρηγας, ρωτησε, σδοε, σεβ, τυχη, υπουργειο οικονομικων, φτωχεια, φως, ωρα, αυγο, αηδόνης, αθροισμα, αθωότητα, αισιοδοξια, αξιζει, ανεργια, ανθρωπος, αποκαλυψη, αχμετ, βοηθεια, βοριδης, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, βυρων, γεγονος, γερμανικα, γεωργια, γινει, γιώργος παπανδρέου, γλεζος, γλωσσα, δανειο, δαχτυλο, δευτερο, διαστημα, δηλ, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δικη, δις, δωσει, δρομος, διωτη, διωτης, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, ελβετια, εμειναν, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, εξηγείται, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ετων, ευθυνη, εναυσμα, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, ημισυ, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, ηρω, υφος, θεοδωρα, θωμας, θρασος, ιωαννιδης, κεγκερογλου, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λευκα, λειτουργια, λεωνιδας, λιχτενστάιν, λιντς, λογο, μανη, ματια, μειμαρακης, μειζον, μεμονωμενα, μυγα, μηνες, μυστικο, μειωση, μπορειτε, μυστικα, μονα, νταβος, ξερετε, παντα, οδυσσεας, ουρανος, οιονεί, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ομερτα, ονομα, οσμαν, παγκαλος, παθος, παμε, πηγη, τανγκο, ρεσαλτο, ρολο, σαχινιδης, σελ, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σηφουνάκης, σιουφας, σκυλια, σόιμπλε, σωμα, σοφια, σχεδια, σχεδιο, τιμη, τρια, τριτη, φευγοντας, φυσικα, φταιει, φορα, χιουμορ, χρηστος, χρυση, χυδαιος, χαρα, ψηφοφορία, ψηφιακη, ιωαννης, κωνσταντινος, ακυρα, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, excel, ειπαμε, εξεταστικη, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κρυφα, κωστας, λευκο, μεινει, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, οργη, παυλος, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, θανος, usb, θελω να, υλικο, βεβαιως
Τυχαία Θέματα