Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται, και φέρνει νέες αναταράξεις σε ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση και των βουλευτών της συμπολίτευσης. Μάλιστα, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, πλην των δημοσιονομικών αναγκών που υπάρχουν για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, δεν βλέπει άλλη αναγκαιότητα ενώ θέτει

θέμα και για τη μεταχείριση των υπαλλήλων.

Ουσιαστικά η απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχιση των λουκέτων και τη συνταγματικότητα των απολύσεων.

Τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου υπογραμμίζουν ότι «η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών δεν συνάδει προς το συνταγματικό πλαίσιο που θεσπίζεται, δια του άρθρου 103 του Συντάγματος, όταν δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό λειτουργιών του κράτους και διοικητικής αναδιοργάνωσής του…», ενώ σημειώνουν με νόημα πως όταν ο νομοθέτης επιχειρεί μεταβολές στις δομές της δημόσιας διοίκησης, αυτές πρέπει να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, ώστε να τεκμηριώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι περιστασιακές και αποσπασματικές, αλλά ορθολογικές, διαρκείς και αποτελεσματικές.

Στη βουλή ο δεύτερος γύρος

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Πάντως, σήμερα, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διατάξεις για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την αξιολόγηση με προκαθορισμένη ποσόστωση.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με φόντο την ολοκλήρωση των απολύσεων 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου και του ενδεχόμενου απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στην Ολομέλεια της Βουλής. Έξω, θα διαδηλώνουν δημόσιοι υπάλληλοι απ” όλους τους κλάδους.

Στο νομοσχέδιο έχουν επισυναφθεί και πέντε τροπολογίες, η μία από τις οποίες προβλέπει πως δεν αναστέλλεται κατά την προεκλογική περίοδο, η οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση, όσων υπαλλήλων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα με τον νόμο 4172 του 2013 – τροπολογία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αν και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού παραμένουν. Σημειώνεται επίσης και η συμφωνία που εξέφρασε η Χρυσή Αυγή για την κατάργηση του εν λόγω Ινστιτούτου (τη συνέχιση της λειτουργίας του οποίου έχουν ζητήσει οι κοινωνικοί εταίροι), όπως επίσης και για την κατάργηση της εταιρείας για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και τις Αναπλάσεις.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε στην ομιλία του πως «δεν πολεμάμε το κράτος, αλλά τον κρατισμό» και πως «κράτος δικαίου σημαίνει μικρό κράτος». «Αξιολογήσεις με ποσοτικούς στόχους και ποιοτικά κριτήρια δεν υπάρχουν» αντέταξε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Ο υπουργός στην Επιτροπή, παρουσίασε ως εκθέσεις αξιολόγησης τις περίφημες προτάσεις Πάγκαλου και προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή». «Η κυβέρνηση, συνεχίζει ακάθεκτη τον κατακερματισμό του κράτους, δέσμια ποσοτικών αλλά και δρακόντειων μνημονιακών στόχων» σημείωσε στην εισήγησή του ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). Οργισμένο υπήρξε το ξέσπασμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απολύει όλο τον κόσμο χωρίς κριτήριο και χωρίς αξιολόγηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα