ΨΑΧΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ) ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΥ (ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ)

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας εθνική στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο των τριών πολιτικών αρχηγών, στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,

εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά».

Μιλώντας χθες στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, επανέλαβε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής, εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ της δικής του άποψης και εκείνης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος –κατά τον κ.Βενιζέλο- ήταν της άποψης μετά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Λευκωσία, να ψηφίσει η Βουλή ένα πακέτο μέτρων, το οποίο μετά θα αξιολογηθεί από την τρόικα, ώστε αυτή να υποβάλει την περίφημη έκθεσή της. Μετά από όλα αυτά, θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη επιμήκυνση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν μετά από την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων, η τρόικα ζητήσει κι άλλα, συμπληρωματικά. Πρότεινε λοιπόν να μελετήσουν συνολικά την κατάσταση, οπότε όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, οι τρεις αρχηγοί να είναι σε θέση να μιλήσουν στους πολίτες για κάτι που θα έχει ‘αρχή, μέση και τέλος’.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα πρέπει να είναι σαφής ως προς το τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ώστε να ξεκαθαριστεί ότι χωρίς επιμήκυνση και κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Μίλησε μάλιστα για τρεις τρόπους, που δεν χρειάζονται καν έγκριση από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών:

-          Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF

-          Την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας

-          Την μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Ο κ.Βενιζέλος, που επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Υγείας συνοδευόμενος από τους κ.κ.Συμεών Κεδίκογλου και Δημήτρη Κρεμαστινό, έθεσε ξανά θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ στο μείζον ζήτημα της ανάγκης αλλαγής του κλίματος για την χώρα εντός και εκτός αυτής, ζήτησε εθνική καμπάνια ενημέρωσης, εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά για να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής φάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα